Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.05.2014 15:13:18 - Markéta Hrubá

protipovodňové ochrany

Ministerstvo zemědělství hodlá pro letošní rok uvolnit na stavbu protipovodňových opatření 650 milionů korun. Podle jakého systému se peníze budou rozdělovat? Povodně trápí celou ČR, ale většinou na etapy, Loni Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj, teď zase Morava...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.06.2014 17:43:52 - Ing. Marian Jurečka
Na Ministerstvu zemědělství působí odborný tým pro navrhování a rozhodování o realizaci a finanční podpoře protipovodňových opatření. Program protipovodňových opatření schválila vláda ČR. Pro Program protipovodňových opatření je nastaven systém pravidel, která každoročně tvoří přílohu zákona o státním rozpočtu ("závazná pravidla o poskytování finančních prostředků"). Obsahem programu jsou návrhy protipovodňových opatření, které zpracovali jednak správci vodních toků (s. p. Povodí a Lesy ČR) pro nejrizikovější oblasti a rovněž návrhy obcí a měst, která žádají o realizaci k ochraně svých obyvatel a majetku. Na základě posudků strategického experta a environmentálního experta, což jsou nezávislí odborníci z akademických a vysokoškolských pracovišť, jsou návrhy opatření posuzovány z hlediska efektů na omezení rozsahu povodně, ekonomické efektivnosti (ochráněné hodnoty musejí převyšovat náklady na realizaci opatření) a zároveň opatření nezpůsobuje negativní dopady na životní prostředí, dochází k rozhodování v Meziresortní pracovní komisi. Ta je složena ze zástupců Ministerstva zemědělství, Ministerstva životního prostředí a Ministerstva financí a jejích jednání se účastní uvedení experti. Komise na základě zpracovaných podkladů a stanovisek doporučí jednotlivé akce, které splnily kritéria zařazení do programu, k rozhodnutí ministra zemědělství.