Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.05.2014 9:07:00 - Nagano

povodně

Bude stát nějak pomáhat obcím a lidem, která postihla povodeň? Na to, že se o nich v médiích hovoří hodně, vy jste nějak zmizel ze scény. Čím to?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.06.2014 13:38:57 - Ing. Marian Jurečka
Pokud Vás osobně postihne devastujícím způsobem povodeň, je to zdrcující zážitek. V naší obci a okolním regionu jsem ji v plné síle zažil a vím, o čem mluvím. Jsem ale taky zemědělec a vím, že rozumné chování ke krajině, kdy se věnujete i opatřením k zadržování vody, je otázkou dlouhodobé strategie anebo v krátkém čase gigantických nákladů. Naši předkové se ke krajině po staletí chovali tak, aby se devastaci povodní vyhnuli, jelikož jim bylo jasné, že se vodě prostě nemohou postavit. My jsme na opatření a řekněme na soužití s vodou v krajině v posledních desetiletích příliš nehleděli a v duchu hesla poručíme větru, dešti, zastavíme betonem a asfaltem co se dá, tak se jí spíše stavěli do cesty. A dnes sklízíme trpké plody ohromných nákladů na obnovu původně třeba funkčních krajinných a vodohospodářských opatření, která jsme časem zanedbali a ony se rozpadly, zarostly, byly zavezeny, zastavěny a prostě přestaly fungovat. V současné době je na MZe připravena také podpora investic do rozvoje závlahových systémů, které se v posledních 20ti letech rozpadly anebo jsou neefektivní. A v záměru je rovněž připravována podpora obnovy zaniklých rybníků a vodních nádrží. Rovněž pozemkové úpravy řízené Státním pozemkovým úřadem obsahují v rozsáhlejší míře opatření na zadržení odtoku vody z krajiny a programu rozvoje venkova jsou podpory orientované na zatravnění s cílem omezit odpar a zároveň retardovat srážkovou vodu v území.

Ministerstvo zemědělství tedy věnuje pozornost oběma hydrologickým extrémům – suchu i povodním – při čemž opatření proti suchu jsou obtížnější a dlouhodobá. Finanční kompenzace postižených povodněmi spadají do kompetence jiných institucí, my musíme především správně pracovat s krajinou, aby povodně páchaly co nejmenší škody.

Jestli se Vám zdá, že se k tématu teď tolik nevyjadřuji je to proto, že se snažím především konat a zajišťovat financování protipovodňových opatření.