RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.05.2014 16:16:05 - Vítězsalv M.

trestněprávní odpovědnost politiků

ÚS zrušil tento týden kauci distributory pohonných hmot, což je nápad VAŠÍ vlády.Co když se ale nyní někteří budou soudit o náhradu škody či ušlý zisk? Mají na to právo? A kdo následně ponese odpovědnost? Předpokládám, že daňoví poplatníci….Proč prostě jednoduše u nás nemají politici trestní a hmotnou odpovědnost za své činy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.06.2014 11:38:35 - RNDr. Jan Zahradník
 Vážený pane Vítězslave M.,

zavedení kaucí pro distributory pohonných hmot se ukázalo jako velmi účinné opatření, bránící daňovým únikům. Komentář ke zrušení kaucí si můžete přečíst na adrese: http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-62261560-ustavni-soud-zrusil-zbran-proti-unikum-z-prodeje-pohonnych-hmot-proti-byli-tri-soudci, zdůvodnění jejich zavedení pak na adrese:  http://www.ods.cz/clanek/4745-dvacetimilionova-kauce-zkomplikuje-zivot-podvodnikum-na-trhu-s-pohonnymi-hmotami

Kdo a jak se bude nebo nebude soudit, to tedy nevím. Rozhodnutí o zavedení kaucí bylo podle mého názoru správné.K tomu Vašemu závěrečnému dotazu. Politici samozřejmě nesou odpovědnost za svá rozhodnutí a to při volbách. Jak byste je chtěl trestat za to, že se některá jejich rozhodnutí části občanů nelíbí? Nějakým veřejným tribunálem? Pokud politik spáchá trestný čin, bude podle práva obviněn a pokud se jeho vina prokáže, i odsouzen a potrestán.V současné době jsme svědky kriminalizace představitelů obecní samosprávy, zastupitelů a starostů, za jejich hlasování jako členů obecních zastupitelstev. To je podle mne v přímém rozporu s ústavním právem obce na samosprávu. Mnozí poctiví lidé nyní zvažují, zda mají za těchto podmínek v komunálních volbách kandidovat.

 S pozdravem

 Jan Zahradník