Ing. Adam Rykala

  • SOCDEM
  • Ostrava-Jih
  • radní městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.06.2014 15:39:36 - OtakarT

(pseudo)reformy

Téma dne jsou výroky Babiše, který zpochybňuje některá opatření vlády-poplatky v nemocnici, II. důchodový pilíř. Co vy na to? Nemyslíte, že má pravdu? Lidé v nemocnici jí, spí a nic za to neplatí a stát tratí-pokud by byl člověk doma, tak by si musel zaplatit jídlo a další výlohy…A druhá otázka je, pokud zrušíte II. důchodový pilíř, čím je nahradíte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.06.2014 11:35:17 - Ing. Adam Rykala
Dobrý den,
výroky pana Babiše směřující ke zpochybňování koaliční smlouvy beru jako tah na voliče, nic jiného. Koaliční smlouva vznikala několik týdnů a kompromis, který není jednoduše stravitelný ani pro jednu koaliční stranu, se snažíme ctít a dle něj také prosazujeme jednotlivá témata v něm obsažená. Co se týká poplatků, jediný poplatek, který by měl zůstat, je ten za pobyt v nemocnici. Zde ano, máte pravdu, pacient spí a jí stejně jako by tak činil doma, kde by platil za energie a stravu stejně jako v nemocnici. Tyto poplatky nechť se zachovají, s tím nemám problém. Co se týká ostatních poplatků, jsem toho názoru, že finance ve zdravotnictví musíme hledat jinde, ne v kapsách pacientů. Když se jen podívám na seniory, kteří celý život pracovali, a kterým se mnohdy náročná práce podepsala na zdraví a mají platit tisíce ročně za tyto a jiné poplatky, svírá se mi z toho krk. V českém zdravotnictví létají miliardy oknem, ať už při neprůhledných zakázkách či nešetření energiemi. Zde bych viděl prostor, jak díru ze zrušených poplatků zalepit.
Ke zrušení II. pilíře, zde je to jednodušší. Nebudeme vymýšlet nic nového. O finance občané nepřijdou, převedou se jim do III. pilíře, případně pak zpět do jejich kapes. Jediná technikálie, kterou musíme citlivě vyřešit, je, co s bankami, které investovaly nemalé finance na podporu II. pilíře. Druhou stranou mince je ale fakt, že banky a podobné instituce věděly, že v případě úspěchu sociální demokracie u voleb II. pilíř zrušíme. Mohly tak s tímto rizikem počítat, a pak je argument na straně koalice zřejmý - riziko podnikání dnes číhá na každém rohu.
S pozdravem, Adam Rykala   www.rykala.cz