Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.06.2014 10:04:17 - Vítězsalv M.

pokuta pro Sobotku

Vím že nejste příznivce Babiše ani současné vlády, ale přijde vám v pořádku, že o pokutě zákonodárců rozhodují úředníci? Neměl by být odpovědný premiér sněmovně? A proč z toho vyvázl prezident, když Babiše jmenoval?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.06.2014 10:10:16 - Ing. František Laudát
Úřední postup s magistrem Bohuslavem Sobotkou je naprosto v pořádku. Poslanec, nebo senátor, má totiž dle zákona na vybranou. Buď  je jeho přestupek řešen v mandátovém a imunitním výboru a následně ve Sněmovně, nebo tohoto práva nevyužije, a potom se vše řídí dle občanského práva jako u každého jiného přestupce. Pan Sobotka se tedy vydal cestou bez využití Mandátového a imunitního výboru. Stěžovatel podal  upozornění na spáchání přestupku na pana Sobotku, nikoli na prezidenta. Na toho zřejmě zatím učiněno podání nebylo. Úřad se zabývá tím, co bylo podáno. Co o věci vím, tak spor není tak absurdní, jak ho vylíčila média. Pro úředníky státní správy jsou stanoveny jisté předpoklady pro výkon jejich funkce. Pro vybrané funkce  u lidí narozených před rokem 71 tuším je požadováno negativní lustrační osvědčení. Ministr financí, podobně jako např. primátor Prahy, je nejen politikem, ale vykonává i funkci úředníka státní správy. V případě primátora je to i pregnantně definováno. U ministrů to zatím nikdo moc neřešil, protože automaticky všichni bez problémů dokládali lustrační osvědčení. Ne tak pan Babiš, vedený pod krycím jménem  Bureš (viz slovenský soudní spor). Pokud tedy např. soud zruší rozhodnutí  Odboru občansko správních agend  úřadu  městské části Prahy 1, bude na ministerstvech situace, že pro  podřízené úředníky a funkcionáře budou platit tvrdší podmínky, než na nadřízeného ministra. Může to mít i jiné konsekvence – např. pozitivně lustrovaný ministr či jiný funkcionář a zaměstnanec nezíská bezpečnostní prověrku,  a tedy nebude mít přístup k utajovaným skutečnostem,  na některých summitech EU by mohl být posílán za dveře apod.   A samozřejmě, ve slušné společnosti se jedná i o osobní ostudu bez ohledu na to, že to části voličů nevadí.