Mgr. Marta Semelová

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.06.2014 9:41:57 - Lukas Knobloch

důchodci

Jak se stavíte k myšlence, že by důchodci měly pracovní smlouvy na dobu určitou, a ne jako nyní na neurčito? A druhá věc, zazněla také včera v TV, já též souhlasím s tím, že mnoho důchodců, kteří pracují berou práci mladým. Nemyslím, že jde o podřadné práce, které by mladí dělat nechtěli, ba naopak, Třeba takový manažeři, kolik jich je v důchodovém věku... Pokud budou mít mladí práci, věřím, že většina se o své rodiče-důchodce postará.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2014 17:05:32 - Mgr. Marta Semelová

Dobrý den, v prvé řadě je nutné, aby byl dostatek práce. Zrušení velkých podniků a zemědělských družstev vedlo ke ztrátě značného množství pracovních míst. Zvlášť v některých regionech, ale také na venkově je tato situace velmi vážná. Na vesnicích jedno takové družstvo dalo práci celým rodinám. Nemyslím si však, že je správné stavět proti sobě různé skupiny obyvatel, v tomto případě důchodce a lidi v produktivním věku. Také nejsem přesvědčena o tom, že by se mělo paušalizovat. Řada lidí v důchodovém věku je po celoživotní práci unavena a zasloužila by si důstojné stáří při zabezpečení všeho, co k tomu potřebují. Bohužel tomu tak není, o čemž ostatně svědčí průměrná výše starobního důchodu v ČR na straně jedné a zvyšující se ceny na straně druhé. Pro mnohé seniory je tak velmi obtížné zaplatit nájem, nutné léky a základní životní potřeby vůbec. Nelze se jim potom divit, že hledají způsob, jak si přivydělat. Je však i jiná skupina lidí, kteří, přes vyšší věk, mohou přinést svou aktivní činností, kvalifikací, praxí, rozhledem a zkušenostmi prospěch nejen sobě, ale i ostatním, tedy společnosti. Proto je, myslím, třeba postupovat individuálně. V každém případě by vytváření nových pracovních míst mělo být v popředí zájmu vlády i krajů.