Pavel Telička

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2014 9:31:38 - zemědělec

ČR a EU

Nemyslíte, že nám v EU akorát škodí, že jsme jeden z nejmenších členských států a vůbec nejsme schopni se na zásadních otázkách shodnout? Nebo je to normální v porovnání s ostatními členskými státy? A ještě jedna otázka na závěr, co říkáte na rozhodnutí ÚS, který pro eurovolby doporučil zrušit pětiprocentní uzavírací klauzuli?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2014 10:19:30 - Pavel Telička

Rozhodně nikoliv. Postavení uvnitř EU představuje oproti pozici mimo toto integrační uskupení zásadní ekonomické, politické a bezpečnostní výhody. Naše postavení a váha mimo EU, zejména ve vztahu k velkým státům a velmocím by bylo podstatně slabší až zranitelnější. Máte absolutní pravdu, že se nedokážeme mnohdy shodnout na zásadních a já bych dodal někdy i elementárních otázkách.  Ale to není problém EU nebo našeho členství, nýbrž nevyspělosti příslušných subjektů, zejména politických elit. V jiných zemích se toto také projevuje, ale u nás to má vyhraněnější rovinu. Hovoříte o rozhodnutí NSS, nikoliv ÚS. Zatím jsem neměl možnost se s ním podrobněji seznámit. Argumentace prezentovaná v tisku mě však v některých aspektech minimálně zarazila. Počkám si na rozhodnutí ÚS. Děkuji.