Mgr. Miroslav Nenutil

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2014 14:03:01 - Miloš Krab

volební klauzule

NSS vyhověl stížnosti zelených a Pirátů a navrhl zrušit pětiprocentní hranici v eurovolbách. Co na to říkáte a podporujete to? Budete se tím jako zákonodárce zabývat, nebo jak to teď bude? Kdo by měl jednat a je vůbec povinnost zákonodárců se takovým doporučením aktivně zabývat? Jste místopředseda Ústavně právního výboru, tak se prám vás, protože by to mělo spadat pod vás, nebo ne?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2014 14:58:00 - Mgr. Miroslav Nenutil

Dobrý den,

o návrhu volebního senátu NSS samozřejmě vím. Jsem toho názoru, že pokud mají všichni europoslanci stejná práva a povinnosti, měly by být stejné ve všech členských zemích i podmínky pro vstup do Evropského parlamentu. Dokud tomu tak nebude, jsem pro zachování současného stavu, kdy jsou stejné podmínky pro volby v České republice - tedy pětiprocentní hranice pro vstup do Poslanecké sněmovny, stejně tak i do Evropského parlamentu. Pokud jste se s návrhem  senátu NSS důkladně seznámil, pak víte, že ani sami soudci nebyli jednoznačně přesvědčeni o potřebě nebo zbytečnosti této hranice, protože návrh sedmičlenného senátu "prošel" těsnou většinou soudců.Tento návrh podá NSS k Ústavnímu soudu sám a počká na jeho vyjádření. Stejně tak počkám i já a asi i další zákonodárci. A protože jsme naštěstí pořád ještě ve společnosti ústavní demokracie, budu se ve svém dalším jednání řídit rozhodnutím Ústavního soudu.