PhDr. Josef Skála, CSc.

historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.06.2014 18:41:46 - středopravicový volič

Amerika a Blízký východ

Nebylo podle vás osudovou chybou Ameriky, že se kdy do bojů na BV zapojila? Je skutečně ropa tak cenná?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.06.2014 15:17:58 - PhDr. Josef Skála, CSc.
Určitě - pro "spodních" 300 miliónů Američanů i celý okolní svět. Ta fatální chyba však přišla už dávno. Spojené státy přitom na importu ropy obecně - a z Blízkého východu dvojnásob - závisí mnohe méně, než většina evropských, ale i asijských zemí. Nadvláda nad tímto regionem má ze strany těch, komu říká Amerika pane, hlavně dva motivy: čistě geopolitický (je to i zadní dvorek SSSR, resp. nyní Ruska) - a moc nad ropou a zemním plynem (ne až tak kvůli vlastní spotřebě, ale akutní potřebě mnoha rivalů, a samozřejmě i profitu amerických ropných a petrochemických korporací).

Nejde jen o možnost držet konkurenty pod krkem. Právě na energetické suroviny je vázán i "petrodolar". Coby produkt ďábelské inscenace, vymyšlené i prosazené už Henry Kissingerem po izraelsko-arabské válce roku 1973 a odvetných krocích arabských producentů ropy, které docela tvrdě dolehly i na USA a západní Evropu. Kissinger tehdy nakukal saúdským šejkům, že izraelský útok hrozí i jim - USA jsou však připraveny garantovat jejich bezpečnost a dodat jim i spousty zbraní poslední generace. Zbrojaři na tom pohádkově vydělali. Od Saúdů se - k jejich údivu - žádala jen "maličkost": fakturovat výlučně v USD a tezaurovat tržby výlučně v amerických bankách, které jim je zhodnotí.

Saúdské honoraci - s krajní averzí k jakékoli práci - se to náramně zalíbilo. Americké finanční špičky začaly "spravovat" stále gigantičtější sumy "other people´s money" (a tím snáz na ně nabalovat roztodivné "deriváty" a jiné skořápkařské produkty). A to nejen saúdských, ale i dalších "petrodolarů" (poněvadž stejný model se zakrátko stal  politikou celé OPEC).

Pouhé dva roky předtím Nixon - Amerika ve Vietnamu krvácela i finančně - vypověděl zlaté krytí dolaru. Za situace, kdy mu hrozila ztráta pozice světové rezervní měny, tu díru Kissinger zaplnil právě "petrodolarem". Dodnes je jednou z klíčových berliček, o něž se opírá stále nadhodnocenější kurs dolaru (děsivému zadlužení i obchodní bilanci USA by odpovídal nepoměrně horší). Tím víc na tom tratí země, závislé na importu ropy i zemního plynu (ergo i konverzi svých zdrojů v jiných měnách v dolar).

Ten příběh je ještě mnohem delší i košatější. Dneska USA dokonce - ve snaze izolovat Putina - Evropě slibují, že ruské dodávky zemního plynu nahradí zkapalněným "břidlicovým" plynem z vlastních zdrojů. Z jedné strany je to jen hodně účelová legenda (USA tolik plynu nemají a přechod na jejich dodávky by si v Evropě vyžádal obrovské investice), z druhé však vlastní přiznání značné nezávislosti na importu energetických surovin.

Oficiání legenda 11. září 2001 je obskurním slepencem, odporujícím spoustě fakt i fyzikálních zákonů. Zcela účelovou verzí, "legimimizující" agresi - stejně jako "Saddámovy zbraně hromadného ničení". Jen tato fáze má na svědomí milióny životů, otřesné humanitání kalamity - a zelenou teroristické chátře. Roky se nám sugerovalo, že cílem těch "misí" je překopírovat politický systém a tržní ekonomiku západních zemí do podmínek Blízkého východu. Zda v tom byla i koňská dávka "wishful thinking" - anebo šlo o vědomou lež od počátku a sakumprásk - ví jenom ti, kteří si to vše vycucali z plalců.

Reálnou bilancí je "chaos na export". Jako ústupová politika všude tam, kde už Amerika není s to udržet vlastní moc dřívějšími prostředky. "Teroristická internacionála", jíž vyhlásili "globální válku" už Bush a Cheney, je prvotně americkou investicí. Z party provinčních hadrníků ji vypiplala CIA, když se to hodilo proti Moskvě za afghánské války. Ten džin se už do láhve nevrátil. Napáchal spousty škod i na životech, zdraví a majetku "euroatlantické civilizace".

Její špičky se přesto neštítí tu kartu hrát i proti Sýrii (ale počínaje oběma "čečenskými válkami" také proti Rusku). Teď tuhne v těžkotonážní bumerang i tato intrika - v podobě ISIL, táhnoucího na Bagdád, zesměšňujícího "demokratické" ozbrojené síly Iráku, vybudované a vyzbrojené Pentagonem, a rozmetávajícího celý ten americký domeček z karet v "zemi, osvobozené od Saddáma". Je to ta samá verbež, kterou USA - a s nimi i NATO, Katar, Saúdská Arábie, Turecko, SAE atd. - podporují v genocidě Sýrie.

Spojené státy Blízkému východu nerozumí - a sledují tu skrznasrkz predátorské cíle. Živí je hegemonistická megalomanie na ještě širší ploše. "Externality" této politiky poškozují řadu jiných zemí ještě víc, než samotnou Ameriku. Až toho jednou bude muset nechat, světu se neobyčejně uleví.

Ten vynález zkázy však parádně vynáší. Jen někomu sice, o to však víc. Je součástí mocenské přesilovky, garantující parazitní rentu globálně. Ti, kdo z toho všeho profitují, mají i tím větší politickou moc. Změnu přinese až jiný mezinárodní poměr sil - anebo demokratický zvrat v Americe samé. Podmínky rychle zrají pro jedno i druhé.