Ing. Kateřina Konečná

Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • KSČM
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.06.2014 12:02:06 - michaelapusakova

Velká Británie a EU

Jaký dopad by podle vás na EU mělo, kdyby z ní VB vystoupila? Prý je zde referendum na spadnutí. Já si myslím, že pak by nezůstalo jen u VB a celé unie by šla ta tam. Co vy? děkuji Michaela

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.07.2014 6:42:47 - Ing. Kateřina Konečná
 Odchod Británie z EU by bylo velkou symbolickou prohrou pro současné vedení EU, tedy pro velkou koalici křesťanských demokratů a sociálních demokratů. Vzhledem k tomu, že Británie nezavedla jako svou měnu euro by se však jednalo spíše o symbolické gesto, které by ale dodalo na síle dalším politickým silám usilujícím o vystoupení jejich zemí z EU. Kritika EU může být dvojí. Jedna je nacionalistická a předvádí ji dnešní Národní fronta z Francie nebo Jobbik z Maďarska. Na druhé straně pak stojí levicové kritika EU, která si všímá zejména neoliberalismu, kterým jsou prosáklé evropské instituce a z toho důvodu není ani vyloučené vystoupení z EU tam, kde je společná politika používána proti těmto zemím. Aby se EU jako integrační projekt mohl skutečně realizovat, musí být přebudován na nových základech solidarity, spolupráce a udržitelného rozvoje.