Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.07.2014 10:39:30 - Kamil z Prahy 5

smrt vojáků

Co říkáte na smrt 4 našich vojáků v Afghánistánu? Není na čase přehodnotit naše působení zde? Stejně to k ničemu nevede. I Amerika už vzala zpátečku

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.07.2014 13:18:30 - Ing. Antonín Seďa
Tragická smrt čtyž českých vojáků a jedno těžké zranění nesouvisí s tím, zda mise ISAF k něčemu vede či nikoliv. Chci připomenout, že letos si připomínáme 100.výročí založení československých legií, kde naši vojáci bojovali za naši svobodu a nezávislost. Dnes bojují proti terorismu a hrozbám na jiných frontách. Problémem je skutečnost, že se dnes konflikty vedou asymetricky a v Afghánistánu za pomocí improvizovaných výbušných zařízení či přímo pomocí sebevražebných atentátníků. Jinak mise ISAF koncem tohoto roku končí a bude nahrazena misí výcvikovou. Ale i nadále budou vojáci v Afghánistánu ohroženi na životech. Talibán i další terosristické bojůvky se nevzdají a budou bránit jakémukoliv zlepšení životních podmínek samotných Afghánců. Ono je opravdu velmi obtížné přejít ze středověkých podmínek a odlišného jednání na civilizovaný standard, kde jsou dodržována alespoň elementární humánní pravidla. Nevím, zda je teď nejlepší zahodit veškeré toto úsilí a ponechat vše na bezpečnostních silách ANA a ANP. Jsem si jist, že odpovědnost za bezpečnostní situaci musejí ANA a ANP přebírat, ale demokratické země budou ještě velmi dlouho přispívat na jejich chod a provoz. Bez této pomoci, ať již materiální či finannční nebo výcvikové nemůže současná afghánská vláda zajistit bezpečnost na svém území. A bez zajištění elementární bezpečnosti nelze očekávat hospodářský růst země či postupné zlepšování životních podmínek samotných Afghánců. Důležité je, aby sami Afghánci tyto změny chtěli a a by je podporovali. Bez toho je a bude jakákoliv snaha marná.