ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.05.2011 12:16:42 - horal

Cena potravin nejvíce ovlivňuje poptávka a nabídka

Dobrý den, chci se zeptat, jaká je souvislost mezi kvalitou potravin ( běžně dostupných) a jejich cenou. Podle některých výrobců se budou muset zdražit potraviny o 10%, aby bylo dosaženo vyšší kvality, máte na ministerstvu takové signály?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.06.2011 9:58:37 - Ministerstvo zemědělství
Dobrý den, žádné zprávy o plošném 10% zdražování nemáme.  Navíc, takto formulovaný dotaz, resp. odhady výrobců, jak na ně odkazujete, nenapovídají, oproti čemu „vyšší“ a o kolik „vyšší“ kvalita by měla nárůst cen zapříčinit. Česká republika má zavedené tržní mechanismy a cenu potravin nejvíce ovlivňuje poptávka a nabídka. Dále jsou to globální vlivy – např. celosvětový nedostatek potravinářské pšenice a zvýšení její ceny se odrazil v nárůstu ceny pekařských výrobků, vliv má i např. kolísání ceny ropy, nárůst cen energií apod.
  Spotřebitelé ve vyspělejších zemích mají zájem o kvalitnější potraviny, za které jsou také ochotni zaplatit více peněz. Tento trend je viditelný i u nás. Například spotřeba BIO potravin v ČR každý rok roste. Na ceně potravin se samozřejmě odráží i splnění všech povinností a standardů prvovýrobců, zpracovatelů, prodejců (potravinářských závodů), které jsou vyžadovány legislativou – evropskou i českou.