PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.07.2014 10:16:03 - Maláčková

dotace školanám

Co říkáte na to, že chce chládek sebrat peníze církevním a soukromým školám? Já si říkám proč ne? Církevní školy mohou dostávat peníze od církve a soukromé je mají od studentů

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.07.2014 17:41:39 - PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor
Souhlasím s Vámi jen částečně.

 Ministerstvo školství nehradí provozní náklady ani státním školám. Tam hradí náklady zřizovatel, tedy obce nebo kraje.

 Novela zákona, tak jak byla připravena nebere v úvahu skutečnost, že církevní školství se stará především o sociálně slabé. Také zde není zohledněna skutečnost, že rodiče chtějí mít vychovány  děti v náboženské svobodě. Rozpor je také v tom, že soc. demokraté vyzývají církve k tomu aby více přispívali na věci, které jsou celospolečenského charakteru a to je provozování církevního školství a na druhou stranu je to upíráno.  Rodiče jsou ochotni platit školné, přesto, že stát přispívá na žáka těchto škol o 37% méně a rodiče dětí ze soukromých škol přispívají státu stejně jako by jejich děti  chodily do státní školy Církevní a soukromé školy jdou více s vývojem společnosti, více se zde rozvíjí kreativita a flexibilita žáků a žáci jsou lépe připraveni na vývoj a změny. .Myslím, že je zde dost prostoru pro celostátní debatu. Myslím, že k tomuto kroku nedojde.

Dr. Augustin Karel Andrle Sylor