Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.07.2014 9:14:31 - Lukáš Petříček

výdaje na obranu

I vzhledem k situaci na Ukrajině, myslíte si, že je nutní zvyšovat výdaje na obranu? A pokud ano, kde chcete hledat úspory? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

25.07.2014 10:03:33 - Ing. Antonín Seďa
Dekuji za dotaz. Osobně bych nespojoval zvyšování výdajů na obranu s krizí na Ukrajině. To, co naše armáda potřebuje je spíše stabilita rozpočtu, než navyšování na doporučenou hodnotu 2% HDP. Podle mého názoru by stačila stabilizace rozpočtového rámce v úrovni 1,3 až 1,4% HDP. Resort obrany se totiž potýká s řadou problémů, které je nutno vyřešit. Tím prvním je personálně poddimenzování naší armády, hodnostní a věková struktura, nedodržování střednědobého plánu, špatná akviziční procedura apod. Právě tato nestabilita způsobila řadu současných problémů, nicméně ne vše je nutno házet na škrty v rozpočtu. Připomenu například téměř každoroční nemožnost proinvestovat přes miliardu korun, a to právě z důvodu složitého akvizičního procesu a rozpočtové nestability. Přitom se armáda potýká s nedostatkem výstroje a munice. A kde hledat úspory? Podle mého názoru je nutno nastavit transparentní a fungující plánovací procedury tak, aby příprava a realizace akvizic odpovídala požadavkům armády na zvyšování jejích schopností. Tyto akvizice je nutno hodnotit právě z tohoto pohledu, což v minulosti nebylo. Nakupovala se technika, která byla nejen předražená, ale která dokonce neodpovídala původním požadavkům AČR. Ale předně je nutno jasně deklarovat, jakouže armádu potřebujeme a jakou ji chceme budovat. Chci připomenout, že reforma ozbrojených sil z roku 2002 jasně stanovila cíle, které doposud nebyly splněny. Taktéž Transformace resortu MO upravila tuto reformu, ale k její opravdové realizaci nedošlo. Tady vidím ty největší úspory, na které se ptáte.