Mgr. Richard Brabec

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.07.2014 10:12:16 - Jiřčáková

Křivoklát

Proč jste posunul rozhodnutí o vyhlášení NP Křivoklát a hlavně, pokud se tek stane, co se změní pro nás jako občany/turisty?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.08.2014 16:00:46 - Mgr. Richard Brabec
Dobrý den,
další vyjednávání s obcemi jsme zatím odložili vzhledem k nadcházejícím komunálním volbám. Rád bych, aby si lidé skrze své nově zvolené zastupitele sami vybrali, zda NP vyhlásit chtějí či ne.
   
Pro turisty by se nemělo měnit nic zásadního, protože z hlediska ochrany přírody nejcennější a nejohroženější části CHKO Křivoklátsko na území navrženého NP Křivoklátsko jsou již chráněny prostřednictvím národních přírodních rezervací (NPR Vůznice, NPR Týřov, NPR Velká a malá pleš), kde již dnes existuje omezení vstupu. Z pohledu připravované novely zákona o ochraně přírody a krajiny, pak bude záležet na tom, jak bude vymezeno klidové území NP. Do něho by byl přístup po značených cestách. Nepředpokládá se však, že toto omezení vstupu by se vztahovalo na výrazně větší území, než představují výše zmíněné národní přírodní rezervace. Navíc - velká většina budoucího klidového území se nachází v obtížně dostupných a málo navštěvovaných  oblastech.

Pro rezidenty, občany žijící v okolí NP (neboť uvnitř navrženého NP leží jen jedna obec) znamená jeho vyhlášení jistou ekonomickou vzpruhu pro region.  Národní parky mají mezinárodní věhlas a oblast proto získává řadu výhod oproti jiným místům. Správa parku by měla přímo i nepřímo vytvářet pracovní místa.  Vyhlášení národního parku pomáhá i snadnějšímu přístupu k podpoře z veřejných zdrojů  (OPŽP, národní zdroje ze SFŽP), jak obcím, tak i soukromým subjektům. Dotace se dají použít i na zlepšení návštěvnické infrastruktury, což znamená větší komfort pro turisty.