PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.07.2014 17:35:31 - LadaJo

Pane ransdorf napomáhala katolická církev genocidě židů na slovensku nebo ne?

Pane Ransdorf, mou otázku na zlehčování účasti katolické církve na genocidě židů na Slovensku a na genocidě Srbů v Chorvatsku pan Bělobrádek vymazal. Jak je to, má katolická církev spoluodpovědnost na vývozu slovenských židů na vyhlazení v nacistických lágrech a účastnila se katolická církev na vyhlazování Srbů fašistickým režimem v Chorvatsku?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.07.2014 19:43:58 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
         Dobrý den, děkuji za dotaz. Kdysi vzbudil svou hrou "Náměstek" (Der Stellvertreter) německý dramatik Rolf Hochhuth běsnění katolického tisku i kléru, protože se dotkl otázky viny papeže Pia XII. za osud Židů během Druhé světové války. V případě Třetí říše se Dominik Duka právem odvolal na dokument Pia XII. z roku 1937 Mit brennender Sorge, ve kterém se Pius XII. vyjádřil vcelku kriticky k tomu, co se tehdy v Německu dělo. Ale u fašismu slovenského, chorvatského, francouzského, italského nebo i ukrajinského (viz mé články na PL o ukrajinském nacionalismu) nemůže být o podobném kritickém vyjádření ani řeči. 

        Ano, církev má mezi faráři stovky skutečných mučedníků. Byli to lidé, kteří sdíleli osud svých farníků, třeba farář z Lidic nebo polský páter Maxmilian Kolbe. Ale 60 tisíc obětí mezi slovenskými Židy jsou obžalobou Tisova režimu. Přitom bylo možné chovat se jinak! Pravoslavné Bulharsko například odmítlo vydat své Židy k utracení. To jen na okraj, když se Tomáš Halík vyjádřil o pravoslavných církvích tak přezíravě. A v luteránském Dánsku, okupovaném a kontrolovaném Němci, plánovaná likvidace Židů vyvolala neuvěřitelnou vlnu solidarity: dánský odboj zorganizoval přepravu 8500 Židů po moři do neutrálního Švédska, čímž jim zachránil život.  

        Všichni musíme bojovat se stíny své vlastní minulosti, s oněmi „kostlivci ve skříni“. Naší ostudou je arizace židovských majetků (viz knihu historiků Šoušy a Kubů), klerofašistický stát je hanbou a poskvrnou slovenských dějin. Stačí si připomenout dobovou variaci slovenské hymny:

"Nad Tatrou sa blýska,
Žida zabil hrom.
Slovensko sa prebudilo,
patrí Slovákom."