MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.07.2014 13:37:37 - aneta J.

loajalita

Toto jste dnes napsal: ,,....V rámci disciplíny a povinné loajality další komentovat nehodlám.....“ A propo, je pro vás více stranická disciplína nebo vlastní svědomí a rozum? Stává se, že se objeví návrh, s kterým strana jako celek nesouhlasí, ale jedinci ano. Ve vašem případě třeba rušení všech poplatků ve zdravotnictví. Budete tak hlasovat se stranou, i když si myslíte něco jiného? Není to pak zrada vašemu slibu a voličům? Aneta

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.07.2014 15:58:08 - MUDr. Jiří Koskuba
 

 Vážená slečno (paní),

 narazila jste na nepříliš komentovaný morální problém. Ale je pravdou, že existuje. Přestože, bohužel, se v médiích šmahem nasazuje všem politikům bez rozdílu “psí hlava”. A tak morální rozměr se u nich vůbec nepředpokládá. Pochopitelně není to pravda ve 100%. Byť velké iluze o velikosti podílu těch, co je to trápí, bych si zase s ohledem na zkušenosti z bojiště nedělal. Mimochodem podle Ústavy má poslanec či senátor právo a povinnost hlasovat toliko podle svého vědomí a svědomí. Přesto veřejně přiznávané tzv. závazné hlasování dosud zpochybněno nebylo, kupodivu ani Ústavním soudem. Ale to by třeba zase nedostali tolik přidáno, že?

 Ale k Vaší otázce, byť Vás možná zklamu. Svědomí a rozum kladu na první místo. V tomto pořadí, neboť - ač  “s poslaneckým mandátem” - nejsem vševědoucí. Přestože si to někteří jiní zákonodárci o sobě myslí. Nicméně v současném volebním systému i stranická disciplína má své opodstatnění. To jsou kupř. předvolební sliby voličům. Přesto však má i své meze. Ale to je již na individuálním pojetí a přístupu jedince.

 V jednom se zřejmě pletete. ČSSD jako strana – tedy “celek” - před volbami slibovala zrušení všech zdravotnických poplatků. S výjimkou toho za pohotovost. A svůj slib se rozhodla splnit. To je snad férový postup, ne? Naopak já jako “jedinec” s tím z jistých objektivních důvodů nesouhlasil. A řešil bych problém jinak. Ale slib celku, za který jsem kandidoval, je slib závazný. Jako člen tohoto týmu svůj postoj mohu ve sněmovně v rámci loajality dát pak najevo maximálně tak, že se při hlasování zdržím nebo se jej nezúčastním. Tzn., vypnu se, nebo odejdu mimo sál. Což je běžný způsob i v parlamentech daleko starších demokracií, než je ta naše. To není nic proti slibu, ani voličům. A o zradě už vůbec ne.

 Nu a na závěr. Ta Vámi citovaná poznámka v odpovědi slečně Olince se hlavně týkala cílené dotazu na našeho pana předsedu a dokonce současného premiéra ČR. Je mi líto, ale jistě uznáte, že kladná odpověď by z mé strany, navíc potížisty, vyzněla velmi servilně. A zápornou bych zase střílel do vlastních řad, na svého sjezdem zvoleného velitele. Ani jedno není můj styl.

S pozdravem   jk