Pavel Telička

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.08.2014 12:43:27 - JamesBond

Máte nějaký vzor?

V návaznosti na článek-anketu zde bych se vás chtěl zeptat, kdo byl podle vás největším státníkem ať už kladně nebo záporně ve 20.století? A ve kterém ze státníků minulých nebo současných máte vzor?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

15.08.2014 10:05:15 - Pavel Telička
Dobrý den, 007, začnu tou jednodušší částí Vaší otázky. Nemám žádný vzor mezi státníky. Někteří mi imponují více, jiní vůbec. Ani nemám pocit, že bych přirozenou cestou hledal vzory právě mezi státníky. U lidí se spíše dívám na jednotlivé vlastnosti a schopnosti, možná ty mě motivují. A je mi jedno, zda jde o státníky, obyčejné lidi, válečné piloty nebo sportovce. Co se týká první části Vaší otázky, tak o záporných státnících bych nerad mluvil, už tím bych je vyzdvihoval a záporné charaktery se mi moc vyzdvihovat nechce. Rád posuzuji ty lidi, které osobně znám, méně ty, o nichž jsem jen četl. Proto automaticky inklinuji ke zmínce těch, které znám, jakkoliv to neznamená, že byli bezchybní. Když budu hovořit o naší zemi, tak jednoznačně jde o Václava Havla, i když tím asi spoustu lidí naštvu. Poznal jsem ho, znal jsem ho, nešlo o klasického státníka, přesto jsem ho viděl jako zcela výjimečnou osobnost. Nejsem velkým sympatizantem jiných českých osobností, ani prezidenta E. Beneše. I tím asi spoustu lidí naštvu. Přitom připouštím, že se snadno soudí, pokud jsem v té době nežil a zásadní rozhodnutí přijímat nemusel. Ze zahraničních mě upoutal Tony Blair, i přes některé jeho přehmaty. Ale také Mitterrand nebo Kohl. Poslední dva uznávám především pro jejich odvahu, i když ani oni nebyli bez skvrn. V něčem i Lady Thatcherová. Osobně mám rád i Romana Prodiho.