Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.08.2014 10:07:25 - Qwasimodo

Stojí za premiérem i v tomto?

Co si myslíte o tomto výroku premiéra, který údajně řekl v článku pro Foreign Policy? Jeho výrok zní takhle: závazek Česka vůči NATO lze nejlépe měřit lidskými životy, které obětovala a odkázal se na pět českých vojáků, kteří nedávno zahynuli v Afghánistánu po útoku islámistických ozbrojenců…

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.08.2014 11:40:39 - Ing. Antonín Seďa
 Děkuji za dotaz. Uvedený výrok jste necitoval přesně. Schází mu ta první část, kterou pan premiér apeluje na evropské členy Aliance, aby si plnili své úkoly. Připomínám, že Washingtonská smlouva v článku 3 zavazuje jednotlivé členské země, ab budovaly své vojenské a obranné schopnosti nejen ke své vlastní obraně, ale i k obraně spojenců dle článku 5. Ta druhá část se týká toho, že předseda vlády upozorňuje, že ne vše je měřitelné množství vynakládaných peněz na vojenský rozpočet. Proto připomíná i oběti českých vojáků v Afghánistánu, protože jejich smrt nelze penězi vyčíslit. Nicméně na rozdíl od pana předsedy si nemyslím, že toto je ten nejlepší ukazatel. Armáda ČR je v plnění si svých úkolů v zahraničí ceněna velmi vysoko, a to zejména našimi spojenci z NATO. Ale opětovně upozorňuji české politiky a vedení resortu MO, že AČR není v dobrém personálním i technickém stavu. Obranný rozpočet ve výši 1,08% HDP je dlouhodobě nedostatečný a například se projevuje poddimenzováním VzP, nemožností si plnit úkoly daných Bezpečnostní strategií státu či dokonce podvody v rámci certifikací našich jednotek dle norem STANAG: A je zodpovědností GŠ a vedení MO, aby skutečné problémy v armádě řešili. A ne je nevhodnými a nic neřešícími legislativními prohlubovali. Co vím já, pan premiér si uvědomuje tuto situaci a sám navrhl postupné zvyšování rozpočtu kapitoly 307 až k hodnotě 1,4% HDP. I dle mého osobního názoru je to hodnota, která by, pokud bude dlohodobě stabilní měla stačit. A na závěr si dovolím ještě jednu poznámku. V zavedených demokraciích je zvykem, že armádní rozpočet je vyšší než rozpočet ministerstva vnitra. V ČR je to jinak, například dnes AČR disponuje necelými 17 000 vojáky, zato policistů máme kolem 41 000. Na tohle bychom se měli jako politici zaměřit. Něco je špatně a jsem přesvědčen o tom, že by to měla řešit Bezpečnostní rada státu.