Božena Sekaninová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,89. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

25.08.2014 11:54:25 - Emili

domácí porody

Jak se jako žena a lékařka stavíte k domácím porodům? Nebyl by podle vás nejlepší kompromis umožnit více zapojit porodní asistentky do porodu v nemocnici? Sama zatím dítě nemám, ale plánujeme a tak mě to zajímá. Chtěla bych asistentku, ale doma rodit nechci. Mohu si ji třeba vzít k porodu? Emili

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.08.2014 23:27:37 - Božena Sekaninová
Dobrý den.

Na Vaši otázku Vám nemohu dát jednoznačnou odpověď, mohu Vám jen sdělit svůj osobní názor. Faktem je, že v posledních létech se zájem žen o domácí porody podstatně zvýšil (v minulém roce porodilo v domácím prostředí více jak čtyři sta maminek).  Proto také roste odborná i veřejná diskuze na toto téma a sílí hlas propagátorů domácích porodů. Důležité na této diskuzi je, že jasně formuluje všechna pro a proti a nastávajícím maminkám zprostředkovává tolik potřebné informace při jejich volbě.

Můj osobní názor je postaven na letité erudici zdravotníka. Proto bych se  u domácího porodu obávala nepředvídaných zdravotních komplikací a rizik, které v akutním případě nevykompenzuje pohodlí  důvěrně známého prostředí. Jsem zastánce alternativního porodu ve zdravotnickém zařízení. Možnost, která eliminuje možná zdravotní rizika pro ženu i dítě u porodu doma, v případě nenadálých komplikací umožňuje tolik potřebnou okamžitou odbornou poporodní péči. Současně však plně respektuje přání ženy.  Alternativní porody ve zdravotnických zařízeních například umožňují systematickou předporodní přípravu s vybranou porodní asistentkou,  přítomnost blízkých u porodu, vytváří ženám jistý komfort  a klid na sebe i své novorozené dítě.  A věřte, že v řadě porodnic se již setkáte s těmito možnostmi, které nahradily mnohdy anonymní personál či obávané neosobní nemocniční prostředí. 
Přeji Vám správnu volbu a vše dobré.