MUDr. Zdeněk Schwarz

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.08.2014 12:15:51 - slukova bozena

kouření

Co si myslíte o úplném zákazu kouření v restauracích a o omezení elektronických cigaret, jak se o tom teď mluví? ty přeci nikomu neškodí. A co si myslíte o tom, že by elektronické cigarety měli být také prodávány až od 18?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.08.2014 11:17:57 - MUDr. Zdeněk Schwarz
Jak jsem mnohokrát uvedl, nejsem zastáncem zákazů a spíše bych všechna podobná omezení uvolnil. Nejsem kuřák a jako lékař vím, že kouření škodí zdraví. Ale také vím, že vymýcení kouření je nesmysl a utopie, že je zde mnoho jiných a mnohem závažnějších škodlivostí např. alkohol, špatná životospráva a nezdravá strava nebo vrcholový sport a automobilová doprava, které také zabíjejí a některé i mnohonásobně více než cigarety nebo mají větší sociologický dopad na společnost. Domnívám se, že situace, kdy máme restaurace pro kuřáky a pro nekuřáky nebo smíšené s odděleným prostorem, je vyhovující a dostatečná. Také si myslím, že vyhnání kuřáků na ulici před vchody do budov a před restaurace bylo chybou, protože jsme je dali přímo před zraky dětí a mládeže, kteří takto vnímají kouření jako hodně rozšířené a logicky společensky přijatelné a asi i neškodné atd. Zákaz e-cigaret je nesmysl, vždyť to není řešení a ještě to dopadne na kuřáky, kteří se e-cigaretami snaží odvyknout kouření cigaret a pokud budou kouřit e-cigarety, tak aspoň nebudou škodit ostatním tzv. pasivním kouřením dýmu. Jsem názoru, že každý zákaz spíše škodí, protože se zakázané stává více zajímavé. Pouhý zákaz nic neřeší. Vždy to musí být komplex opatření, kam patří osvěta, opačné pozitivní příklady, negativní reklama, výchova, ekonomický aspekt např. zatížit kuřáky vyšším zdravotním pojištěním nebo příplatky na operace apod. nebo naopak motivovat finančně nekuřáky, snížením zdravotního pojištění, zkrácení čekací doby na operace atd. Jinými slovy rozlišit a zvýhodnit pozitiva. U zákazů a represivních zákonů nebo vyhlášek musí být vymahatelnost, která se stále více vytrácí. Když se zakáže prodej cigaret do 18 let, tak musíme vědět, jak toho v praxi docílíme. Vždyť se to dá vždy obejít a zase jen podpoříme černý trh a zvýšíme ceny i poptávku… To není řešení.