Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.09.2014 14:29:41 - camel

sankce

Co uděláte, pokud se zpřísní sankci proti Rusku a my se přidáme? Při první vlně jste podle mě trochu zaspal, když jste svolával schůzky a porady až poté, co bylo o všem dávno rozhodnuto

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.09.2014 16:18:36 - Ing. Marian Jurečka
Dobrý den, děkuji za dotaz. Zpřísnění sankcí proti Rusku je další možností k řešení bezprecedentního porušování mezinárodních závazků. Hovořil jsem o WTO, ale i na půdě EU je třeba vyvíjet tlak a nepolevovat v něm. Na společném trhu EU musíme jednat v souladu s jeho pravidly a po společném konsenzu s členskými státy. Na unijní úrovni je teď velmi intenzívní monitoring trhu a jeho výsledky – které se samozřejmě s postupem dat o úrodě plodin atd. mění – jsou pak přetavovány do dalších opatření ke stabilizaci vnitřního trhu EU. I my situaci bedlivě sledujeme a intenzívně komunikujeme se zemědělci a producenty napříč agrárním sektorem. Takže nesouhlasím, že je to v čase, „co bylo o všem rozhodnuto“, protože se na tom rozhodování spolupodílíme. Jako ministr se budu maximálně snažit hájit zájmy domácích zemědělců, ale musíme se zaměřit především na středně a dlouhodobá opatření, jako třeba propagací nebo hledání nových trhů. Zní to jednoduše, ale jsem si vědom, že pro řadu českých producentů a zemědělců to tak jednoduché nebude. Jako ministerstvo jsme ale připraveni jim pomoci.