Ing. Světlana Kubíková

  • R2014
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

17.09.2014 10:19:23 - vladimir hampl

Senioři

Dobrý den, rád bych se Vás zeptal, jak chcete řešit problematiku seniorů v Praze. Děkuji za odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.09.2014 21:43:02 - Ing. Světlana Kubíková
Vážený pane Hample,
kromě dlouholeté praxe ve veřejné správě jsem nyní ředitelkou Domu seniorů a sociální problematiku seniorů mám tak říkajíc "dotýkanou", žijí s ní a v ní každodenně. Řešení je v několika rovinách:

1. Nejjednodušší z cílů je trend podpory tzv.aktivních seniorů - pořádáním kulturních, naučných, sportovních akcí a pravidelných aktivit, vybavení parků a rekreačních ploch vhodným rehabilitačně sportovním náčiním, zařízením kluboven.

2. V oblasti finanční v působnosti města je  to stimulace  městských zařízení (sportovní, kulturní) k cenově zvýhodněné nabídce vstupenek.

3. Největší problém, dlouho přehlížený, je problematika péče o potřebné - tedy ty seniory, kteří  již ať už ze zdravotních, finančních aj.důvodů nemohou zůstat sami. Týká se většinou vyšší věkové kategorie, kdy i jejich děti jsou již v důchodovém věku. Zde skutečně nemůže platit proklamované "děti se mají postarat o rodiče!." Jde o dostatečný počet lůžek v domovech seniorů, ale i vytvoření jakéhosi mezistupně mezi DS a LDN, tedy domy trvalé (zdravotní) péče.  Dnes bohužel jsou domy seniorů  velmi často  prodlouženou rukou LDN. Co vedení města může učinit okamžitě, je realizace navýšení počtu lůžek (dostavby stávajících zařízení) - v mnoha domovech jsou totiž takové projekty připraveny a čekají na zafinancování. Víme o rezervách v rozpočtu, které by cca na 300 nových lůžek vystačily. Na zvážení je i stimulace soukromého sektoru.

4. V neposlední řadě k této problematice patří i důraz na výchovu - principy občanského soužití úcta ke stáří, ohleduplnost k potřebným. Jsme svědky úpadku hodnot a slušného chování obecně, bohužel častým jevem je právě neúcta až arogance ke starým lidem.