Ing. Radka Maxová

  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

22.10.2014 14:29:34 - michaelapusakova

Co říkáte na veto prezidenta?

A můžete nějak zaručit, že zákon o dětské skupině nepoškodí alternativní vzdělávací zařízení, jako jsou lesní školky? Pochybnosti mají totiž i vaši partneři z KDU-ČSL, a tudíž si myslím, že je má otázka více než na místě. Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

27.10.2014 18:29:32 - Ing. Radka Maxová

Dobrý den paní Pušáková,

celý tento chaos vzniká z toho, že Asociace lesních školek, které jsou vlastně něčím jako kluby, není zatím moc schopná sama sebe identifikovat. Nemá jasno sama v tom čím chce v podstatě být, jaká má pravidla, jaké mantinely a jakou legislativu dodržuje A to je důvod, proč chci uzákonit nějaký jednotný postup. Nechci v žádném případě lesní školky likvidovat, chci jen, aby zařízení, která se věnují předškolní výchově dětí, měla nastavená pravidla, která budou odpovídat dané alternativě, což znamená především požadavky na dodržování hygienických pravidel specifických pro danou alternativu a kvalifikační vzhledem k personálu. A také se musím přiznat, že čím víc se do této problematiky dostávám, tím víc mám pocit, že jde spíše o peníze než o princip existence dětských skupin jako takových. Některé lesní školky si totiž účtují za měsíc až 11.500,- Kč, zatímco dětské skupiny nejsou výdělečně ziskové. V textu zákona se totiž praví:

  • Účelem zřizování dětských skupin není dosažení zisku pro poskytovatele služeb, tudíž se dětské skupiny stanou pro rodiče cenově dostupné. Úhrada za služby může být rodičům účtována pouze ve výši nákladů na poskytnutí služby.

  • Zřízením dětských skupin se vytvoří nová pracovní místa pro pečující osoby. Pracující rodiče, jejichž děti budou dětské skupiny navštěvovat, budou moci uplatnit daňové úlevy ve formě slevy na dani z příjmů (ve výši výdajů prokazatelně vynaložených na umístění).

  • Zaměstnavatelé si budou moci nechat daňově uznat náklady spojené s poskytováním služby péče o děti. Je předpoklad, že se zaměstnavatelům budou díky dětským skupinám vracet zaměstnanci zpět do práce dříve než po vyčerpání zákonné maximální délky rodičovské dovolené. Současně se jim sníží náklady na zaškolování nových zaměstnanců.

  • Stát novou úpravou rovněž neprodělá, jelikož návratem zaměstnanců do zaměstnání porostou také příjmy státního rozpočtu zejména z daní z příjmů.



Takže o co tu tedy jde?! Jediné o co usilujeme je, že se skupiny, školy, školky, kluby, centra zaregistrují jako organizace poskytující adekvátní předškolní vzdělávání a budou dodržovat hygienické předpisy nastavené pro alternativy a akreditaci vzdělávacího systému této republiky a mají na to celý jeden rok. Nic víc.

Radka Maxová