MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.10.2014 10:08:39 - David Fetrle

boj s drogami

Slyšel jsem o nějakém novém boji s drogami. Je to pravda? Co by se mělo změnit, aby Česká republika nedržela prvenství v užívání omamných látek a pití alkoholu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.10.2014 14:53:48 - MUDr. Jiří Štětina
Pokud vím, tak pan ministr vnitra Chovanec prohlásil, že vláda zpřísní boj proti drogám a toxikomanii, tedy alkoholu. Plně se s tímto záměrem ztotožňuji. Jak to však udělat, osobně nevím, protože každé zpřísnění zákonů naráží na demagogické fráze: Omezování osobní svobody, je to choroba, kterou je třeba léčit a nikoliv trestat, atd. Je nanejvýš varující, že naše republika je na čele pelotonu zemí, kde je drogová závislost, obchod s drogami a vše co s toxikomaniemi souvisí, obrovským společenským problémem, který vlády nedokázaly řešit. Nemyslím si, že ani nebyla snaha něco zásadně změnit, ale prostě to nejde, protože zákony jsou takové, že jsou spíše na straně uživatelů drog a opilců než na straně drtivé většiny slušných občanů naší země.

Jaké tedy vidím řešení? Zásadním způsobem zpřísnit zákony proti uživatelům drog a dát policii a ministerstvu spravedlnosti daleko větší podmínky pro trestání osob, které drogy používají a hlavně vyrábí a prodávají. Drogová závislost není nemoc ani omezování osobní svobody! Každý trestný čin, který je spáchán pod vlivem drogy nebo alkoholu, musí být posouzen a potrestán mnohem přísněji a nikoliv jako polehčující okolnost při stanovení výše trestu.

Jiří Štětina