RNDr. Jan Zahradník

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.10.2014 11:06:56 - Valter Libor

ekologičtí aktivisté

Nemůže stát nějak eliminovat počet ekologických aktivistů? Myslím, že velmi často nehájí životní prostředí jako takové, ale nedivil bych se tomu, kdyby byly placeni. Děkuji za Váš názor

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

31.10.2014 10:15:28 - RNDr. Jan Zahradník
 Vážený pane Valtře Libore,

 stát podle mého názoru počet ekologických aktivistů eliminovat nemůže. Ekologickým aktivistou se člověk stává svým osobním rozhodnutím a do toho mu stát nemůže mluvit. Co by ale stát měl udělat, je omezit jejich vliv při projednávání různých rozvojových a investičních záměrů, a to jak státních, tak soukromých. V mnoha případech ekologičtí aktivisté maří svým neustálým odvoláváním realizaci veřejně prospěšných staveb. Velmi neblahý je podle mého názoru jejich vliv na současného ministra životního prostředí, například jsme to mohli vidět při postoji ministerstva k senátnímu návrhu zákona o Národním parku Šumava.

Někdy se zdá, že jejich fundamentalistická ekologistická ideologie, jakési jejich nové náboženství, je pro ně víc, než ochrana přírody. Zda za své postoje přijímají nějaké peníze nevím, něco takového nemohu dokázat.

Zanedlouho bude Poslanecká sněmovna projednávat novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí (takzvaná EIA). Ve vládním návrhu je (prý podle požadavků Evropské unie) pro ekologické aktivisty zakotveno právo v podstatě kdykoli vstupovat do probíhajícího povolovacího řízení na významné investiční záměry a svým soudním podáním, které má mít odkladný účinek, prakticky cokoli zablokovat. Jsem připraven podat pozměňovací návrh, kterým se pokusím vliv ekologických aktivistů omezit.

 S pozdravem

 Jan Zahradník