Ing. Jana Fischerová, CSc.

  • ODS
  • Havlíčkův Brod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.11.2014 15:18:00 - JItka Žídková

Ukrajina

Jak za sebe hodnotíte výsledek posledních ukrajinských volen? Můžou aspoň nějak moci v řešení konfliktu, nebo jej naopak ještě více rozdmýchají?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.11.2014 19:53:03 - Ing. Jana Fischerová, CSc.
 Dobrý den,

předčasné parlamentní volby na Ukrajině musíme všichni chápat jako dobrý a pozitivní signál ke zlepšení katastrofální situace v této zemi. Realita však ukazuje, že nelze očekávat okamžitou změnu ve fungování státu. To, že lidé dostali možnost vyjádřit svůj názor a hlasovat, je jistě pozitivní. Stejně tak jako to, že zvolili představitele, kteří snad chtějí pozitivní změny pro Ukrajinu. Bohužel cesta z krize bude, podle mého názoru, velice dlouhá a náročná. Ekonomická situace země je nejspíš absolutně neudržitelná bez zásadní pomoci Evropy. Zde by se měla ukázat funkčnost evropských struktur a institucí velice rychle a krizově pomoci. Pokud ovšem zvítězí opět evropská byrokracie, můžeme na Ukrajině čekat eskalaci krize. Země ztratila část svého území, lidé trpí nedostatkem tepla a chybí zde potřebné finanční prostředky na úhradu strategického plynu. Dalším negativním faktorem je vysoká korupce a vliv oligarchů. Našim úkolem je proto tvrdě tlačit na EU a její struktury, aby se unie snažila konstruktivně vyjednávat a také, aby byla finanční pomoc poskytnuta včas. Volby daly mandát současnému vedení státu a politici nyní musí tuto důvěru od občanů naplnit skutky. Ukrajina má nyní velkou šanci znovu nastartovat svoje proevropské směřování. Lidé zde ale musí být trpěliví a vydržet s národní hrdostí i přes krutou zimu, která přichází.