Mgr. Stanislav Berkovec

  • BPP
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.11.2014 15:29:47 - Míša Kulička

Sametová revoluce

Narodil jsem se 3 roky před Sametovkou, takže toho moc nepamatuju a ve škole se o roce 89 moc nemluví. Zajímalo by mě tak, jak to skutečně bylo? Proč vy tvrdíte, že to bylo předem připraveno a šlo jen o předání moci a třeba Benda říká, že, a teď ho cituji: ,,Jestli se někdo tváří, že to byla taková selanka, ať si přečte rozhovor s Jakešem, který otevřeně říká: „Měli jsme je postřílet, měli jsme na ně poslat tanky.“ Děkuji za případnou odpověď

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.01.2015 17:50:39 - Mgr. Stanislav Berkovec
Proč to tvrdím?
Protože jsem tehdy byl u toho (jeden ze "sedmi statečných" ve vysílání Mikrofóra, které "revoluci" odvysílalo) a protože jsem od té doby pracoval jako novinář. Protože jsem hned v prosinci odjel s Janou Klusákovou, která později tlumočila při rozhovorech Gorbačov-Havel, do Tbilisi, do Moskvy. Jana znala opravdové ruské disidenty, natočili jsme rozhovory s těmi, kteří demonstrovali v srpnu 1968 na Rudém náměstí (a kteří byli v té době ještě naživu). Za pořad jsme dostali rozhlasovou cenu. Protože jsem postupně získával informace a teprve po letech se některá fakta jednak potvrdila v činech politiků, jednak je odhalili někteří odvážní kolegové novináři. Viz například Standa Motl a prodej zlatého pokladu po roce 1989, ale i potupná platba zlatem za výstroj a výcvik našich letců, kteří za nás bojovali v řadách RAF v Anglii. (Viz omluva Winstona Churchila prezidentu Benešovi). Protože se mi tato fakta složila v mozaiku. Protože jsem se o mnohém na vlastní kůži přesvědčil - viz moje válečné cesty na fronty bývalé Jugoslávie, viz cesta do bojující Albánie. Protože jsem se celý život snažil dělat to, co jsem vštěpoval svým studentům - pokud chcete o něčem psát, vysílat, někoho nebo něco kritizovat, zjistěte si všechny dostupné informace. Nebo se o nich přesvědčte osobně, je-li to možné. Nevím, co v té době dělal pan Benda - jen vím, že byl téměř ještě dítě, když ho tatínek inplantoval do vrcholné politiky a nikdy nepracoval a nežil v reálném životě.
Pevně doufám, že patříte k těm, kteří nevěří všemu, co se píše nebo vysílá a dokáží si udělat na věci svůj vlastní názor na základě všech dostupných informací a vlastní empirie. Ta moje životní zkušenost je tato. Pokud by Vás zajímalo, co všechno jsem v životě od roku 1956 stihl. najdete to na stránkách www.berkovec.cz - životopis.
Přeji Vám pěkný den!
Standa Berkovec