RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.11.2014 13:41:27 - Motto-motto

diskriminace v práci

Výrazná většina občanů ČR (73 %) a já s ní souhlasím, se domnívá, že na našem trhu práce dochází k diskriminaci určitých skupin obyvatel. Co s tím uděláte? Nejhorší je, že třeba ženy jsou diskriminovány skoro celý život. Nejdřív proto, že nemají praxi, pak kvůli mateřské a pak jsou už zas staré. Eva

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

20.11.2014 15:20:21 - RSDr. Miroslav Opálka
Vážená paní Evo,
děkuji Vám za Vaší otázku a za důvěru. Musím však konstatovat, že tato otázka by měla být směřována především k těm, kteří v ČR vládnou, mají většinu a rozhodují o směřováni země. Osobně rovněž sdílím Váš názor, který potvrzuje i řada analýz, a to nejen v naší republice, ale i v zahraničí. OSN, EU i ČR přijali řadu střednědobých programů, ve kterých popisují, jak budou řešit rovné podmínky pro ženy a muže, pro různé menšiny, pro děti, pro matky, pro zdravotně postižené, pro seniory v produktivním i poproduktivním věku, pro zaměstnance v těžkých pracovních podmínkách, pro nízkopříjmové skupiny apod. Co se týká hodnocení pracovníka za stejnou práci - stejný výkon nestejnou mzdu, pak se tento stav kritizuje drahně let. Nejedná se jen o ženy, ale i o mladší pracovníky. Podle statistik se situace sice pomalu zlepšuje, ale nic naplat, občané to vnímají jinak. Vše ještě zvýrazňuje nedobrá ekonomická situace a snaha o zvyšování intenzity práce pro jedny a zvyšování zisků pro druhé. A tak jsme v situaci, že namísto aby se občane spojili ke kolektivnímu protestu a tlaku, navzájem bojují proti sobě. Zejména různé profese a různé obory. Zdá se však, že cizíma rukama se některé problémy nevyřeší. Otázka na mne, co s tím udělám, asi vyplývá z toho, že nevíte, že jsem opoziční politik a koalice se rozhodla, že bude prosazovat jen vládní návrhy. Ministři si nechtění nechat mluvit do svých zákonných kompetencí a pokud bude stát řízen jako firma, pak s tím souvisí i snaha vytřískat ze všeho větší zisk... Mohu Vám tedy zatím jen slíbit, že budu ve svých projevech stále na tyto problémy poukazovat a při hlasování podporovat takové návrhy, které povedou k eliminaci různých forem diskriminací.
S úctou
Miroslav Opálka