MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

21.11.2014 14:47:24 - AndělaKK

obecné ohrožení

Nejen v souvislosti s tím, co se odehrálo v havlíčkobrodské nemocnici kvůli anonymnímu telefonátu, že je v budově bomba, bych se chtěla zeptat, zda neuvažujete zpřísnit postih pro pachatele?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.11.2014 10:08:31 - MUDr. Jiří Štětina
Dobrý den z Hradce a také trochu omluva za pozdější odpověď,

Velmi děkuji za tento dotaz a nejenom k tomuto „relativně malému problému“ v Trestním zákoníku.

Jsem samozřejmě pro co nejpřísnější potrestání toho pachatele a to z několika důvodů. Jedná se o vyhrožování, porušování osobní svobody, které mají za následek vynaložení velkých finančních prostředků na evakuaci občanů, pacientů a všeho živého. V naší společné publikaci odborníků (lékaři, vojáci, civilní ochrana, hasiči) „Zdravotnictví a integrovaný záchranný systém při hromadných neštěstích a katastrofách“ řešíme, co musíme dělat preventivně pro tyto případy. Také se zabýváme tím, jak se mají chovat organizace, tedy nemocnice, v těchto případech. Ale nikdy nepředpokládáme, že se v naší společnosti objevují, čím dál častěji, podobné lidské „zrůdy“, které vytváří napětí a strach.

A nyní se dostávám k tomu hlavnímu. Trestní zákoník určuje v § 137 (Stanovení výše škody) a § 138 (Hranice výše škody) určuje téměř směšné postihy, které se pachatelům vyplácí provádět. Škody, které havlíčkobrodská nemocnice, díky tomuto poplašnému vyhrožování, půjdou určitě do statisíců, možná i milionu. Jsem si jist, že opět nějaký velmi vlivný advokát  bude mít řadu polehčujících argumentů a bude u soudu požadovat, aby tento telefonát nebyl považován za trestný čin, ale jenom za přestupek osoby, která je psychicky labilní. On se vždy nějaký „soudní znalec“ najde a označí tohoto pachatele za psychicky nemocného, tudíž nezodpovědného za svůj zločin.

Vidím pouze jediné řešení. Podstatné zpřísnění trestního zákona a zejména plné nahrazení  škody, které fyzické, resp. právnické osobě vzniklo. Mám již připravený Pozměňovací návrh, který předložím, věřím, že s velkou většinou kolegů poslanců, do legislativního procesu.  

S úctou MUDr. Jiří Štětina