Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

24.11.2014 14:32:07 - zemědělec

České zemědělství

Že české zemědělství jen přežívá, není žádnou novinkou, a já se ptám:
1, Proč? Kdo je za to odpovědný?
2, jak dát vzniknout novým pracovním místům v zemědělství?
3, jak podpořit naše potraviny?
4, proč je v takovém stavu, když dostávají stálé nějaké dotace a proč zrovna oni? Myslím, že je spousta dalších odvětví, která na tom nejsou dobře a takové podpory se jim nedostává

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.11.2014 15:21:33 - Mgr. Dana Váhalová
České hospodářství je otevřená ekonomika, která  je závislá na exportu. V této souvislosti a v návaznosti na náš vstup do EU jsme se , dle mého názoru šokově, otevřeli v 90. letech světu , zejména EU.  To postihlo těžce české zemědělství.  Za to jsme sice obdrželi dotace,které  však byly směrovány převážně  na podporu rostlinné výroby. Živočišná výroba, která vytváří zaměstnanost, tak byla upozaděna. S ohledem na to, že politika zemědělství spadá pod kompetenci EU, český stát má malý manévrovací prostor pro rychlou nápravu.  Šanci vidím ve větším důrazu na potravinovou soběstačnost a přesměrování dotací  na podporu zaměstnanosti, tj do živočišné výroby.  Obnova českého zemědělství bude však dlouhodobý proces a bude vyžadovat velké jednání v rámci EU, která rozhoduje o podobě evropské zemědělské politiky a  o dotacích.