MUDr. Vít Ulrych

místopředseda Kontrolního výboru města Pardubice
  • KDU-ČSL
  • Pardubice
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.12.2014 3:22:26 - Pavel Staněk

euthanasie


Vážený pane doktore,

reaguji na Váš článek, kde se stavíte proti euthanasii. Nevidím důvod, proč by se člověk nemohl sám ze své vůle rozhodnou důstojně ukončit svůj život? Považuji za nehumánní a nedůstojné, aby člověk, který nemá z medicínského hlediska naději na vyléčení, pouze ležel na lůžku, dostával výživu nitrožilně, protože se sám najíst nedokáže, byl odkázán na pečovatelku, která jej musí přebalovat, protože si nedojde ani na toaletu a pouze ,,čekají na smrt" při koukání do stropu. Tento stav považuji za nejhorší možný způsob, jak může člověk dopadnout. Proto pokud tento stav člověku hrozí a je nevyhnutelný, jako je tomu například u ALS považuji euthanasii za optimální řešení. Stejně tak je tomu u onkologických pacientů, kteří jsou v posledním stádiu nemoci a mají v celém těle metastáze, kdy jsou buďto omámeni tišícím lékem nebo trpí bolestí. Já osobně bych takto nedůstojně sebe ani své blízké dožívat nechat nechtěl.

Děkuji za odpověď. S pozdravem Ing. Pavel Staněk

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.12.2014 18:21:50 - MUDr. Vít Ulrych
Vazeny pane inzenyre,dekuji Vam za Vasi otazku a omlouvam se, ze odpovidam az dnes. Problematika eutanazie je velky eticky problem, mam obavu, ze na par radcich se mi muj postoj nepodari vysvetlit lepe nez v uvedenem clanku. Chapu, ze takovy pacient, o kterem pisete, ktery je odkazan na cizi pomoc, se muze citit menecenny, ale presto si myslim, ze u jeho prirozeneho skonani by nemel aktivne asistovat zdravotnik. Ten by se mel starat o to, aby pri konci zivota pacient netrpel a pokud mozno, aby byl v kruhu rodinnem v domacim prostredi. Pokud to neni mozne, aby mel pacient moznost byt v peknem prostredi v zarizeni ( napr. hospic ), kde naopak bude rodine umozneno byt se svym blizkym. Pisete o onkologicky nemocnych, s kterymi se setkavam denne pri sve praci. Jiz nekolikrat jsem zazil, ze clovek, ktery by pri pokrocilem onkologickem onemocneni mel pred sebou dle statistik nekolik tydnu ci mesicu zivota, zil mnohem dele. Ted si predstavte, ze by z nejakeho duvodu pozadal o eutanazii, lekar by ji ( proti svemu svedomi ) musel provest a pacient by pak neprozil dalsi mesice, nekdy i leta zivota. Eutanazie je nevratna zalezitost.Snad Vam tato strucna odpoved bude stacit.
Preji Vam hezky den, Vit Ulrych.