Mgr. Jana Černochová

  • ODS
  • ministryně obrany
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.12.2014 9:50:50 - Kamil z Prahy 5

Proč jste tak jednali?

Sněmovna opět přerušila jednání o možném prodloužení lhůty pro kontrolu rozhodnutí o vydávání majetku v rámci církevních restitucí. Aniž by totiž poslanci o tomto návrhu v pátek hlasovali, opoziční kluby TOP 09 a ODS si překvapivě vzaly přestávky na porady svých klubů a to do konce jednacího dne. Schůze sněmovny tak skončila v pátek předčasně, poslanci budou pokračovat ve „schůzování“ až v úterý. Konec citace. Otázka je v titulku. Kamil

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.12.2014 10:15:40 - Mgr. Jana Černochová
 Dobrý den, Kamile,

 osobně považuji otázku vyrovnání s církvemi za uzavřenou a jsem ráda, že konečně po 25 letech od Sametové revoluce k tomuto vyrovnání dochází a dojde. Je třeba zdůraznit, že součástí tohoto kroku není jen tolik diskutované vracení majetku, ale také faktické oddělení státu a církví, a tedy finanční nezávislost církví. To je krok správným směrem. Co se týče majetkové restituce, domnívám se, že je zbytečné opakovat celou argumentaci. Jsem zastáncem názoru, že veškeré křivdy, které minulý režim způsobil, mají být, pokud je to jen trochu možné, napraveny, včetně majetkových.

Vámi zmiňovaný zákon by měl majetkové vyrovnání s církvemi zbrzdit. Nejsem přesvědčena, že je to nezbytně nutné, neboť, jak jsem již zmínila, církve na vyrovnání čekají již čtvrt století. ODS není předkladatelem tohoto návrhu zákona, nepodpořila jej v prvním čtení a předpokládám, že nebude podporovat ani jeho schválení ve třetím čtení (z důvodů, které jsem uvedla). Proto není v jejím zájmu, aby tento zákon byl projednán jakkoli hladce.