Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

03.07.2011 19:50:37 - MartinSch

Cibulka a diskusni spamy

Pane poslanče, čtu v diskusích příspěvky (pomateného) Petra Cibulky, máte na tohoto člověka nějaký názor? Publikovatelný...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.07.2011 22:06:45 - Ing. Jiří Dolejš

Nemám problém zareagovat i když to mám za okrajové. Pana Cibulku vnímám jako zvláštní postavu české politické scény.  Jeho vystupování po roce 1989 jsme vnímal v kontinuitě s někdejším disentem k němuž patřil. Akcent na morální soudy a obavy ze všudypřítomných agentů asi patřily k atmosféře v  této této specifické skupině lidí. To svým způsobem chápu.

Se jménem P. Cibulky jsem se výrazněji setkal až v roce 1992 kdy se rposalvil jak v tiskovině "Rudé krávo" zveřejnil neoficiální seznamy StB. I laikovi přitom muselo být jasné, že dva roky po Listopadu byly nezajímavější svazky pryč (buď zničené a nebo v cizích rukou).  I vzhledem k možnému falšování a nekvalifkovanému požívání těhto informací jsem tento počin jako nástroj jakési očisty měl za velmi sporný. Zpřístupnění svazku v roce 2002 už měl myslím mít význam především studijní a tomu bohužel forma zákona (včetně vzniku ÚSTR) nevyhovuje.

Nepochybuji o tom, že i mezi disentem byli různí agenti, (naši i zahraniční) ale této otázce se profesně nevěnuji a je to téma hlavně pro historiky (ti lidé už tu dávno nejsou, popř. je řídí někdo jiný). Obávám se, že  soustředit se pouze na tento aspekt společenského vývoje může vést k zbytečně paranoidnímu uvažování. Spřádání konspiračních teorií z různých spekulací a sporných informací je dost mrhání energií a může sloužit i k manipulaci.

Co bych ještě mohl pochopit, je určitá forma "undergroundového" myšlení - tedy odporu vůči zvůli establishmentu vůbec. K takovým lidem patřili různé postavy např. pan Jirous, ale i Bondy. Pokud duch spoury má vyjádření v alternativní kultuře, ve snaze po uchránění si autonomního prostoru pro vlastní způsob života,pro to bych měl dokonce  i jistý smysl. 

Lidé jako P. Cibulka (ale třeba i S. Penc a další) to ale asi berou za jiný konec - nevím, nechci je z neznalosti nálepovat. Platforma občanského aktivismu by byla možná pro některé jejich názory adekvátnější než volební strana. Odhalovat takto v každém křoví temné stíny špiclů z někdejší StB ši KGB asi nebude mít praktičtější dosah. Zpravodajské aktivity na našem území jistě existují, ekonomika i poltika má bohužel silně oligarchizovanou strukturu, ale efekt těchto kampaní asi nebude nijak užitečný.

V každém případě dosah strany jako je Pravý blok je poměřován také volbami a to jestli se nepletu, tak je v posledních volbách opakovaně kolem půl proceta. Je to jejich svobodné právo zůčastnit se politické soutěže,  Stran s pravicovým programem je tu ale  prostě řada a výsledek té soutěže je takový, jak uvádím.