Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.07.2011 8:18:18 - Verka_Stranska

Profesní a politické začátky

Moc se omlouvám za možná triviální dotaz, ale co jste dělal před rokem 1989 a kdy jste vlastně vstoupil do strany? :)

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

05.07.2011 14:46:13 - Ing. Jiří Dolejš

Po studiu na vysoké škole (ˇVŠE Praha) jsem pracoval v tehdy nově založeném prognostickém výzkumu (vědecké práci jsem se tedy věnoval po období 1984-1990). Tehdejší vláda v roce 1983 rozhodla o vzniku akademických prognostických institucí v Praze i v Bratislavě, které  v plánu základního výzkumu pnily úkol dlouhodobé prognózy společnosti (koncem 80. let jsme měli dokončit prognózu do roku 2010).  Bylo to období pro mne lidsky i profesně velmi zajímavé.

Pokud jde o vstup do politické strany, tak tomu jsem se zpočátku vyhýbal - v první polovině 80.let jsem nabídku na vstup do KSČ po dvakrát odmítl, ale s tím jak sílil tlak na změny a zejm. s tzv. perestrojkou jsem nabyl dojmu že nejen odborná, ale i politická aktivita může mít smysl  a že z tehdejší nefunkční a zkostnatělé KSČ by mohla být moderní politickou silou.

Přijat jsme byl nakonec do KSČ  v roce 1989, kdy už to zrovna nebyl nástroj karierního vzestupu a další etapu mého života jsem věnoval  životně potřebným proměnám této strany (oddogmatizovat ji, otevřít novým alternativám a současně nenechat ji být pouhou přežívající útěchou pro naštvané). O nutnosti tohoto úkolu jsem přesvědčený do dnes, ale to už by byla jiná otázka.