RSDr. Miroslav Opálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,96. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.07.2011 6:50:32 - Věrka

Diskriminaci je možné chápat v několika rovinách

Pane poslanče, začínají se ozývat hlasy o diskriminaci obyvatel, kteří budou chodit nakupovat se sociální kartou, vidíte to také tak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.07.2011 5:52:39 - RSDr. Miroslav Opálka
 Vážená paní Věrko,
Děkuji Vám za dotaz. Tento problém jsme diskutovali s pracovníky ministerstva na výboru. Diskuse k tomu nebyla uzavřena, ale mohu již nyní konstatovat, že ministerstvo vypisuje výběrové řízení na provozovatele
těchto víceúčelových karet. Diskriminaci je možné chápat v několika rovinách. A to jako předpoklad kolektivní viny (zneužívání sociálních dávek všemi), jako viditelnou vizitku občana v obchodě, který je závislý na sociálních dávkách (“socka”), jako omezení možnosti výběru prodejců zboží apod. Ale také v tom, že starší či mentálně postižení spoluobčané budou závislí na pomoci třetí osoby či spoluobčané z odlehlých obcí nebudou mít žádné možnosti výběru služeb na kartu. Karta má sloužit i k výplatě všech důchodů!
 Zatím nám bylo sděleno, že bude možné vybrat na tuto kartu i peníze v bankomatech a pak platit penězi. To však neodstraní nákup cigaret, alkoholu… A tak sociální pracovníci na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR zřejmě budou muset odhadnout, komu jaký typ karty předat. Lituji je.
Osobně z toho mám smíšené pocity a intuici řady nových, dnes nepředvídaných problémů. Zejména není vyjasněno, kdo bude náklady spojené s tímto novým systémem platit a jak hustá bude síť.
S úctou Miroslav Opálka, poslanec PS PČR (KSČM)