Ing. Jaromír Kohlíček, CSc.

  • KSČM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.07.2011 12:03:22 - Latella

Krize eurozóny

Pane poslanče, zdá se Vám současná situace v Evropě jako krize eurozóny? Vítězí tedy skeptický názor na Euro jak jednotnou měnu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.04.2014 10:14:33 - Ing. Jaromír Kohlíček, CSc.
Euro je zvláštní měnou. Na jedné straně  ho používá 11 států s velmi rozdílným stavem národní ekonomiky (na jedné straně Německo, na druhé straně Estonsko). Pokud nepočítám Černou Horu a Kosovo, což jsou malé ekonomiky, které se v euru vezou jako černí pasažéři, potom jednotlivé státy emitují vlastní dluhopisy, které nutně mají stát od státu různé zúročení a i jednotlivé národní ekonomiky mají výrazně odlišné parametry. V současnosti např. v Německu je očekávaná inflace 1,5 %, zatímco v Řecku jde -1,5 %. Nesporně společná měna usnadňuje obchodní styk a výrazně snižuje kurzová rizika v zahraničním obchodě. Již několik let diskutují politici na různých úrovních o možnosti emise tzv. eurobondů (tj. společných dluhopisů). Bouřlivá diskuse se vede také o fiskálním paktu, stále se vrací do diskuse téma sbližování sociálních standardů, minimální mzdy a daňové politiky. To jsou totiž faktory, které jiné měny, např. dolar nebo jen, mají vyřešeny. Dalším bolavým místem, a to nejen zóny euro, je zvláštnost postavení bank. Jen v případě Kypru se alespoň částečně podmínky řešení bankovní krize alespoň trochu přiblížily podmínkám řešení úpadku průmyslového podniku. Při vědomí všech těchto naznačených problémů je euro úspěšným projektem a pokud se podaří základní problémy tohoto projektu vyřešit, může nahradit dolar v řadě jeho funkcí. Doba dnes již nazrála k tomu, aby k řešení problému eura politikové Evropské unie přistoupili daleko intenzivněji. Domnívám se, že to bude po zformování nového Evropského parlamentu a Evropské komise jedno z velmi důležitých témat společné politiky Evropské unie.