Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.08.2011 9:59:40 - pavlína

Kuba - propaganda a realita

Pane poslanče, z čeho pramení taková nevraživost ke Kubě u některých našich politiků, kromě toho, že se ohánějí Castrem a jeho "zvěrstvy"? Zdá se, že nikdo další nemá takové výtky, alespoň jsem o nich nečetla.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

17.08.2011 13:52:31 - Ing. Jiří Dolejš

Necítím se být expertem na Kubu, ale zdejší režim se vždy poněkud lišil od toho co jsme znali v sovětském bloku. Latinská amerika je prostě jiná než Evropa.  A pokud jde o ta "zvěrstva" - předchozí batistův režim nebyl zrovna nějaká selanka, jako jí nebyly ani některé autoritářské nekomunistické reřžmi na tomto kontinetě.  Kuba má samozřejmě své problémy a teprve uvidíme jak je bude řešit. Asi bude chtít hlavně bez zbytečných vnějších zásahů, zejm. ze strany USA

Také neuškodí si uvědom,it že Kuba se dnes mění - nejen rok 1989, po kterém přišly ekonomické blokády, ale i odchod Fidela C. znamená pohyb. Letos proběhl na Kubě sjezd KS který projednával různé změny - do jisté míry připomínají čínské reformy, kdy je tu snaha zapojit i soukromou iniciativu. Logicky jsou pro Kubu důležité vazby na jiné země na kontinente - od Venezuely přes Bolivi atpi. Také poltika EU není tak vyhraněná jak píšete. Rozhodně je vhodné zajímat se o Kubu bez oné apriorní nevražovsti. Obchod i kulturní kontakty s touto zemí mohou jen růst.