Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.08.2011 8:00:10 - Filip Kotrba

Kdy předčasné volby

Pane poslanče, bylo zejména včera slyšet, že pan ministr Kalousek usiluje o to, aby tlakem na odvolání pana Bátory přivolal předčasné volby? Myslíte, že je to skutečně tak? Prý se o tom ve sněmovně hovoří již řadu týdnů, alespoň to vyplynulo z toho, co řekl pan exministr Drobil. Byl byste pro předčasné volby?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.08.2011 21:27:58 - Ing. Jiří Dolejš

Zatím u nás proběhly předčasné volby jen v roce 1998 - trapná zkušenost z roku 2009 vedla k tomu, že se upravil způsob jejich vyvolání ústavně konformním způsobem.  Jestli si je přeje dnešní opozice (protože by posílila), tak je důležité s kým by dosáhla patřičného efektu. Hypoteticky si dovedu představit že by TOP09 zaplatila za  porážku ODS a eliminaci věcí Veřejných  aby se stala poltickým hegemonem na pravici tím, že umožní dočasné posílení subjektů na levici:

Ale vyvolává to další otázky, které např. zazněly v loňských  volbách na pražskou radnici - např. byla by schopná se ČSSD sblížit s TOP09 ?   Nebo by v krizi předla pravice vládu levici, aby se mohla v klidu s opozičních lavic přeformovat ? Osobně si nemyslím, že by úvahy o předčasných volbách v tzv. okurkové sezóně měly hlubší kořeny než slabost této vlády a to je zatím málo.