Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.12.2014 9:35:41 - PL

Školství z pohledu úředníka Krajského úřadu

Dobrý den, jako úřednice na odboru školství našeho kraje se Vás musím zeptat, jakým způsobem chcete sjednotit úroveň jednotlivých středních škol. Střední školy patří totiž krajům, ten je jejich zřizovatelem.
Z mého pohledu je to nemožné. Co ředitel, to jiné nároky, skladba učitelů, kvalifikace učitelů leckdy pokulhává, někteří ředitelé nejsou schopni školu vést, ale jiný lepší není. Školní inspektoři se s nimi osobně znají, nic špatného nenapíšou. Tato situace k ničemu dobrému nevede.
Kdyby se školy řídily centrálně z Prahy, tyto osobní vazby by nebyly tak časté, úroveň by se zlepšila. Opravdu to není pěkný pohled na ty všechny "kamamrády" na poradách, které nikdo nekontroluje. Děkuji, Jarmila

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

18.12.2014 18:19:12 - Marcel Chládek
Dobrý den,

děkuji Vám za názor. Ministerstvo školství plánuje hned několik opatření, jak srovnat rozdíly mezi středními školami. Základem je změna financování. Dnes totiž financujeme žáka na stejném oboru v každém kraji jinak. V budoucnu by to mělo fungovat tak, že například obor elektrotechnik bude podpořen stejnou částkou ve všech krajích. Podpořit je také třeba nedostatkové obory na trhu práce či hledisko kvality. Věřím, že tato opatření částečně napraví současný stav, o kterém píšete. Centrální řízení středních škol je po vzniku krajů již nereálné.

S pozdravem a přáním hezkých svátků

Marcel Chládek