PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.12.2014 12:01:25 - kasil

plat

Přijde vám adekvátní plat europoslanců? Podle mě je to ke všem ostatním profesím nestoudný výsměch. Poslanci se u nás dohadovali o pár tisícovek a vy vyděláváte tolik. Za co?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

26.12.2014 23:54:07 - PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.
Když v roce 2004 přišli do EP čeští europoslanci, dostali plat na základě usnesení PS ČR ve výši platu předsedy výboru PS, tedy kolem 2200 EUR. Ve stejné době měli poslanci ze starých členských zemí platy mnohonásobně vyšší, např. italští 13000 EUR a němečtí 11000 EUR. Nejméně měli Lotyši (1400 EUR) a Maďaři (800 EUR). Rozdíl v ohodnocení totožné práce byl neúnosný. Po složitých jednáních bylo dosaženo kompromisu 6000 EUR (podle informací médií se úroveň platů poslanců ze starých členských zemí na tuto částku nesnížila, ale zůstala zachována v původní výši).

Ti, kteří zvýšení platu prosazovali, argumentovali složitostí vykonávané práce, vysokými životními náklady v Bruselu a Štrasburku a úrovní platů vyšších manažerů v korporacích (např. v polostátní společnosti ČEZ).

Já sám jsem pro uvedený kompromis nehlasoval.

Ptáte se, za co europoslanci pobírají plat. Tak tedy: v Evropském parlamentu připravujeme legislativu pro pět set milionů lidí, žijících v 28 zemích EU, a naše činnost je základem pro cca 80 % legislativní práce národních parlamentů. Český občan se tedy setkává s tím, co se v EP připraví, dennodenně, ale neví o tom nic. Nemá totiž odkud. Pokud není jazykově vybaven, je závislý na informacích od TŘÍ zástupců českých médií v Bruselu a Štrasburku (Albánie, která není členem EU, jich tam má 12 a Německo vysoko přes sto).  

Naše veřejnost je úmyslně zásobována hloupostmi, jako jsou zahnuté okurky nebo balení koblih, ale o podstatných věcech, jako je ochrana spotřebitele, iniciativy ve prospěch podnikatelů, energetické balíčky, transportní balíček, politika v oblasti komunikací atd., se v českých médiích nemluví a nepíše. Ještě horší ale je, že ve stejném informačním vakuu je česká politická veřejnost, ministři, poslanci a senátoři. Když se například v EP konala konference o nové podobě společné zemědělské politiky, kde šlo o 39% (!!!) rozpočtu EU, česká poslanecká sněmovna neposlala na toto jednání ani jednoho zástupce.

Svou prací v EP od roku 2004 jsem českému průmyslu ušetřil miliardy, ale nikde o tom nevyšla ani čárka.  

Na otázku výšky platů europoslanců odpovídám poněkolikáté a opět si dovolím končit výzvou: nastudujte si několik oborů, naučte se několik jazyků, najděte politickou stranu, která vás nominuje, uspějte ve volbách a přijďte bojovat za zájmy ČR v EU kvalitněji než současní europoslanci.