ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.12.2014 11:52:57 - Omega

Jan Veleba - dotaz.

Vážený pane Velebo,
jako odvětvový odborník na zemědělství znáte odpověď na otázku "Proč při privatizaci zemědělství došlo k jeho transformaci ke zrezivělým pluhům a motykám a ne ke vzniku akciových společností prvovýroba+zpracovatelský průmysl+ obchodní síť Jednot, a to regionálně. Děkuji.
S úctou
Vladimír RUDOLF

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.12.2014 16:50:41 - Jan Veleba
Na to je bohužel jednoduchá, a věřte, že pravdivá odpověď. Kdyby se stalo to, na co se ptáte, pak by se naše zemědělství za několik let po revoluci dostalo do pozice nejvýkonnější agrární soustavy v Evropě. To by ale také znamenalo nejenom potravinovou soběstačnost, ale i zemědělskou nadprodukci. My jsme ale byli předurčeni k něčemu jinému – k umístění části nadprodukce potravin ze starých zemí EU na náš trh. A nutno říct, že naše vlády a naši politici tento defenzivní model českého zemědělství a potravinářství svou záměrnou činností a někdy jenom nečinností umožnili. A ten, kdo se za české zemědělství stavěl, ten to měl vždy těžké a stále ještě má. Viz moje diskreditace, že jsem byl zemědělským tajemníkem OV KSČ apod. K rozbití fungujících závodů se používaly mnohdy nevybíravé metody, v případu Slušovic to byly metody kriminální, které vyjdou brzy najevo. Ono ale stačilo to, že ačkoliv bylo restituováno a vráceno úplně všechno a někdy i více než všechno (nyní se vrací majetek dříve neexistujícím církvím!), tak nám zemědělcům nebyly vráceny naše majetkové podíly ve zpracovatelském průmyslu (cukrovary, lihovary, škrobárny, mlékárny atd.). Tím nás oddělili od zpracování a ekonomiky. Dalo by se o tom napsat mnoho, ale pro vysvětlení to myslím postačí.