Milan Chovanec

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.01.2015 12:21:56 - RP

česká pošta

Proč dostane česká pošta další peníze? Proč neumí hospodařit jako její konkurence? Je to absolutně nespolehlivý obchodník, kdyby nebyla, oč bychom přišli? Myslím, že by se rychle našel někdo, kdo by ji nahradil a to za menší peníze

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.02.2015 19:41:18 - Milan Chovanec

Dobrý den,

děkuji za vaše dotazy i za názor. Předně bych rád upozornil na to, že by se dnes jen velmi obtížně našel někdo, kdo by mohl rychle a levněji nahradit Českou poštu. Díky rozsáhlé logistické a pobočkové síti není totiž na našem území společnost, která by byla schopna fungovat na srovnatelné úrovni jako tento státní podnik.

Česká pošta je ze zákona povinna poskytovat základní služby přístupné všem občanům, včetně těch, kteří žijí v odlehlých či hůře dostupných místech České republiky. Vzhledem k těmto ( a řadě dalším) povinnostem, které jiní poštovní operátoři nemají, je na trhu zároveň v nerovném postavení. Česká pošta totiž za tuto univerzálně poskytovanou službu sama sobě přispívá do tzv. kompenzačního fondu. Z něho by jí měla být zpětně vyplacena částka, která odpovídá nákladům, jež jí přizná Český telekomunikační úřad. Na tomto místě je nutné připomenout, že jen za rok 2013 činily náklady na tuto službu přibližně 1,8 miliardy korun a o jejich proplacení nebylo dosud rozhodnuto. Tuto zjevnou absurditu by měl odstranit nový poštovní zákon, který je těsně před dokončením.

S pozdravem

Milan Chovanec