MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.09.2011 14:48:08 - Albrecht

Deficit VZP

Pane poslanče, jak se bude řešit výrazný deficit financí ve VZP a čím byl vlastně způsoben? Díky

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.10.2011 18:14:12 - MUDr. Jiří Koskuba

Omlouvám se, ale není pro mne překvapivá. Bylo to "některými" předvídáno. A stalo se. Mj. i proto jsem já osobně pro letošní zdravotně pojistný plán VZP nehlasoval. Jak ve SR VZP, tak ve sněmovně.

Je to dosti závažná informace. Jelikož jsme "felčarská" rodina, nepřipadá mi zrovna vhodné přihřívat si na této více než alarmující skutečnosti politickou polívčičku. Zvláště jsme-li každý i potencionální pacient. Pokusím se proto být objektivní a stručný.

Proč? Kdosi kdysi tvrdil, že nás se krize nedotkne. Mýlil se i v tomto. A krize se navíc vrací. Přitom bylo zastropováno zdravotní pojištění pro nejbohatší, na druhé straně nebyly navýšeny platby za tzv. státní pojištěnce. Cenová politika ohledně léků není vůbec ideální. Investice do zdravotnictví jsou rovněž z pohledu efektivity a ceny dosti sporné. Boj proti korupci zůstal jenom na papíře. Bez ohledu na již profláknuté (a promiňte mi to slovo) regulační poplatky,  nebylo vůbec důsledně zamezeno plýtvání, nadužívání a zneužívání léčebné péče. Slušná a tichá většina sice platí, ale.....  Mohl bych pokračovat. Nadužívá se dopravní zdravotní služba, záchranná služba, lázeňská péče. Zdravotnictví dále poskytuje služby čistě určené Ministerstvu práce a sociálních věcí. Občané ČR prostě spotřebují a požadují od zdravotníků  poskytnutí  více péče, než na co jsou peníze.  Nicméně jsme demokratický stát a většina jak v politice, tak ve SR VZP prostě rozhodla, jak rozhodla. To je realita. Upozorňování jiných byla či spíše nebyla vzata  na vědomí a hlavně využita. Je to smutné, ale je to tak.

Jak?  Možná můj návrh některých řešení najdete v předchozích řádcích. Obávám se, zda-li jsou pro zmíněnou "většinu" přijatelná. A hlavně rychle realizovatelná. Rovněž neskrývám své hluboké přesvědčení, že ani tzv. Hegerovy reformy to vyřeší. Nevyřeší. Očekávám klasické zpoždění plateb. Vzhledem k narůstajícím nákladům to bezpochyby "potěší" jak ředitele  nemocničních celků, tak soukromé lékaře. Bude další tlak na snížení počtu poskytované péče. Vůči zdravotníkům je to snadné - pozdní a nižší platby, limity, pokuty...  Ale ono  je třeba dosáhnout toho právě na straně pojištěnců. Jak? Standard a nadstandard? Další navyšování spoluúčasti? Upřímně řečeno - to jsem sám zvědav. No a taky se můžeme ještě dočkat i privatizace toho, co je ještě státní. Nicméně ani toto právě VZP nepomůže. Mám však strach, že se příští rok budeme všichni moc a moc divit. A to pomíjím navýšení DPH  a další jiné  nemilé "okolnosti". 

 Možná bych se měl jako opoziční poslanec radovat, "kam jsme to došli". Bylo by to však hloupé. Mně je to spíše moc líto. Ale třeba se v závěru října dozvím o nějakém geniálním řešení. Proč ne, já jej za dnešní situace neznám. Bojím se však, že ani druhá, již 6tý rok vládnoucí protistrana také ne.  Pak by se asi mělo "střídat". Nicméně ani tak se vítěz ev. dalších voleb nemá vůbec na co těšit.

S úctou

MUDr. Jiří Koskuba