Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.09.2011 14:51:42 - Ivča

Církve v minulém režimu

Se zájmem jsem si přečetla Váš článek o církevních restitucích a celé historii problému, jak to tedy bylo po roce 1945 a potom po roce 1948 s církvemi? Socialistický stát se tehdy nevzdal toho, že bude přispívat církvím? Proč vlastně tehdy neproběhla odluka nebo jak to vlastně bylo?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.09.2011 18:22:30 - Ing. Jiří Dolejš

problém náboženství a fungování církví v minulém režimu je samostatná otázka, která s rozhodnutím o dokončení pozemkové reformyz roku 1919  v roce 1947 souvisí jen částečně - a nechtěl jsem ho tady ani příliš řešit.  Ale i takd ěkuji za otázku - samozřejmě jsem si  vědom, že státní ideologie byla tehdy jasně ateistická a že soužití s církvemi a věřícími tehdy mělo své mocenské peripetie, související s monopolem moci tedhejší KSČ. Formálně ale existovala možnost hlásit se k určitým církvím. Omezeny tehdy byly řády a kongregace, církevní školstrví atd.

Nejsem historik z profese, ale i já mám povědomí o tom, jak byla např. akčními výbory pozměněna tehdejší konfesně zaměřená poltická strana lidová před svým začleněním do po roce 1948 transfomované Národní fronty. Možná jste slyšela i o tzv. Katolické akci. To byla státem vytvořená platforma v roce 1949 pro kněží loajální s režimem (např. páter Plojhar), která měla plnit zejm. určité diplomatické fukce k Vatikánu. Je historickým faktem, že klérus i věřící protivicí se režimu byly zejm. v 50.letech předmětem represí.

Ale i mezi režimuoajálními duchovními byla celá řada lidí, kteří se osvíceně věnovali i v těchto podmínkách pastorační činnosti (řada lidí zejm. na Moravě a Slovrnsku paradoxně dokonce chodila do kostela i na komunistické schůze). Takovou další známou platformou a to z éry nornalizace (po roce 1970) bylo např, hnutí uznaných kněží "Pacem in terris" zaměřených na pacifistickou politiku. Řada kněží byla ale také součástí tehdejšího disentu. Nezlobte se že se více nerozepíši, ale téma je to složitější a bez přípravy si dovolím jen těchto pár neuspořádaných poznámek.