MUDr. Jiří Koskuba

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.09.2011 14:53:53 - Ivča

Bulovka

O nemocnici, ve které pracujete projevilo zájem město jako o městskou nemocnici. Jaké by z toho plynuly výhody a nevýhody pro nemocnici? díky

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.10.2011 18:16:17 - MUDr. Jiří Koskuba

Vybudovala a zřídila ji Praha jako velice moderní špitál, který měl pokrýt narůstající potřeby rozrůstajícího se města a kterým se ČSR mohla chlubit. Stejně jako Bohnicemi. Více než 70% dnešního nemovitého majetku je historicky majetkem Prahy. Bohužel, to mj. z FNB udělalo jistou Popelku mezi FN. Zřizovatelem poté bylo a dosud je ministerstvo zdravotnictví ČR. To jako FNB kupř. oproti jiným fakultkám dotovalo minimálně až vůbec ne: "jde přece o majetek města...". Město zase příliš nemínilo a často ani právně nemohlo vše potřebné řešit: "zřizovatelem je přece MZ...". Dokonce i přístup plátců zdravotní péče (tj. pojišťoven) nebyl vůči Bulovce zrovna ideální - z mnoha důvodů. Ostatně nedávno to proběhlo i médii, že FNB je ve srovnání výkonů nejhůře placenou (tj. nejlevnější) fakultkou v zemi. Bylo by falešné nepřiznat, že nemocnice je zadlužená. Snad i proto procentuálně vedla v počtu rebelujících lékařů při akci Děkujeme, odcházíme. Nutné rekonstrukce pro vyšší komfort klientů (v předhegerovské éře ještě "pacientů") i údržba, zanedbané právě z uvedených finančních důvodů, si vyžadují nemalé prostředky. Bylo v ní zrušeno tzv. trauma centrum (velké úrazy) i centrum iktové (mrtvice). Přitom byl za nemalé prostředky vybudován moderní heliport údajně umožňující i noční přistání vrtulníku. Mj. invazivní kardiologie, dialýza, nukleární medicína a nově i ortopedická rehabilitace jsou v soukromých rukách.

Na druhé straně ve FNB léta působí významná pracoviště všech 3 lékařských fakult. Infekce je největší v zemi. Pod heliportem je podzemní nemocnice k využití při mimořádných situacích. Po náhlém zrušení akutní lůžkové péče ve vysočanské nemocnici bez jakékoliv přípravy, navýšení lůžek a hlavně plateb, musela nemocnice převzít další spád čítající více než 80.000 lidí. To pomíjím poněkud krizovou situaci středočeské lůžkové péče v bezprostředním okolí FNB po nedávném privatizačním působení nynějšího ministra rolnictví pana Bendla ve funkci hejtmana. Kam jinam by se lidé z této oblasti měli vozit, než na Bulovku, že? Dopravní dostupnost, zvláště pak pro záchranku, je díky čtyřproudovým silnicím více než skvělá.

Tímto vším Vám vlastně naznačuji, že dle mého názoru je Bulovka pro Prahu příliš velké sousto. Tím nepopírám, že město nemá mít svou městskou nemocnici. Ale proč ne kupř. kompaktnější a modernější Nemocnici na Homolce? Naproti obrovskému Motolu, s řadou intenzívních lůžek (výhodné pro stáže lékařů ze záchranky). Léčící řadu cizinců v Praze žijících a pracujících s ohledem na prakticky neexistující historický spád s minimálním ročním převzetím klientů právě od záchranky. Dle statistik ZZSHMP má Bulovka 16.000-18.000 převzetí ročně, Homolka "jen" ve stovkách.

Navíc mne děsí rychlost, s jakou se pan ministr Heger hodlá FNB zbavit. Už jen tzv. "odfakultnění" považuji za znepokojivé. Ono je mj. otazné, zda-li se jednou nebudou významně lišit platby mezi nemocnicemi univerzitními a těmi jinými. Nu a pan kolega poslanec dr. Šťastný z pražské ODS i "velké" radnice již v ČT veřejně pravil, že po převzetí město starost o činnost nemocnice předá soukromému subjektu. Omlouvám se, ale nejen jako "socan" se bojím dalších možných kroků. V sousedním kraji se přeci naplnily. Nepřipadá mi, že právě šťastně. Naopak. A to je fakt. Přitom cena buloveckých pozemků je jistě velkým lákadlem.

Omlouvám se za delší odpověď. Bulovka je po 20let i můj druhý domov. Přál bych jí, aby měla konečně řádného zřizovatele a vrátila se k bývalé i vnější úrovni. Snad i proto jí stavím výše, než na "pouhou" městskou nemocnici. Domnívám se, že oprávněně. A nedivte se mi, že spojení "zadlužení – odfakultnění – převedení - pronajmutí...." opravdu nemusí být jenom náhoda. Nevěřím tomu.

S úctou

MUDr. Jiří Koskuba