Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.10.2011 18:56:18 - linda

Veřejné pojištění a soukromé úspory

Koalice si odsouhlasila soukromé penzijní fondy jako možnost soukromých úspor, co si myslíte o bezpečnosti uložených peněz v dlouhodobém horizontu?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

02.10.2011 22:23:45 - Ing. Jiří Dolejš

     Hlavní problém je, že se má kapitál pro tzv. kapitálový pilíř z významné části vzít z prvního, veřejného pilíře. Protože jde o dobrovolné vyvedení části zdrojů, tak vlastě ani nevíme kolik to nakonec bude. Tzv. kapitálové spoření, pokud by nebylo na úkor toho dosavadního systému, ale bralo zdroje z toho, jak společnost bohatne, u lidí s nadprůměrnými příjmy by v principu nebylo nic špatného.

    Po historických zkušenostech s krachy soukromých penzijních fondů je samozřejmě důležité jaké obezřetnostní postupy a regulace budou v  tomto sektoru platit.  Oddělení vkladu klientů a majetku společnosti je samozřejmě základem, Dále je to o  tom jak zabránit  přelévání zdrojů  do zahraničí.  Hlavní problém bych při dobré regulaci neviděl v krachu samotných fondů, ale v nízkém dlouhodobém zhodnocení úspor v denšní turbulentní době (akcie jsou na penzijní spoření přeci jen nejisté investice a možnost ukládat do stabilních nemovitostí je omezená),