Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.10.2011 9:49:26 - Leo Katz

Pustí Paroubek levici žilou ?

Pane inženýre, nedojde nakonec k tomuto paradoxu --> Paroubek a jeho nová strana odebere jen několik procent, ale levicových a tudíž bude možno opět sestavit pravicovou vládu s čele neformálním lídrem Miroslavem Kalouskem? A neuvažuje někdo od Vás, že k Paroubkovi přestoupí?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

09.10.2011 17:42:55 - Ing. Jiří Dolejš

Kdyby nová strana pana Paroubka zůstala v pásmu volebního zisku kolem 3-4% jako se to stalo straně pana Zemana, tak to samozřejmě levici oslabí. Kdyby v roce 2010 do Poslanecké sněmovny nepostoupily věci veřejné ale SPOZ, kdoví jak by vypadalo dnešní vládnutí. Po této zkušenosti jsem pokud jde o možosti nových stran skeptický. Vznik této nové strany ale beru jako fakt - už názvem se řadí do leva, tudíž je přirozené mít k ní vztah konkurence v získávání voličů a určité součinnosti v politické praxi současně.

KSČM prošla vlnou přestupů v první polovině 90. let a v praxi si ověřila co má trvalou hodnotu. Projekty té doby jako Levý blok či Strana československých komunistů skončily hluboko pod prahem volitelnosti. Ještě hůře skončil nedávný pokus bývalého senátora Balína. Těžko to srovnávat s projekty jako je TOP09, jejich finanční i jiná podpora byla značná. Platí že dnes kdy je politické spektrum stabilizované, je těžké argumentovat zběhnutím ze strany za kterou člověk kandidoval nějakým osobním prohlédnutím. Každý musí velmi dobře vědět do čeho jde - s klady i zápory. Takže pochybuji že by v našem klubu se někdo chystal lehkovážně sběhnout jinam.