Ing. Jiří Dolejš

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

11.10.2011 19:46:44 - Oskar Bettelheim

Stárnutí či generační obměna

Pane inženýre, vy jste mi hodně sympatický, rád bych se zeptal, jaká je věková struktura Vašich voličů, četl jsem, myslím, že to bylo před rokem, že máte nejstarší voliče v ČR, myšleno bylo z jednotlivých stran, které tady působí, je to podle Vás pravda?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

12.10.2011 15:12:18 - Ing. Jiří Dolejš

Pravdou je že levice ve východní Evropě (nejen v ČR) je starší, v západní Evropě má mnohem mladší tvář. Souvisí to s dirkeditací tohoto pojmu v transformačním období. Takže pokud bychom pracovalis e statistickým průměrem, tak skutečně volič KSČM bude asi z parlamentních stran nejstarší.

Průměr je ale věc ošidná, takže v kategorii 18 - 30 let volí KSČM nějakých 20-30 tisíc mladých lidí.  Cca polovina voličů je důchodového věku a ti táhnou ten průměr nahoru.. Míru osovení mladých bychom samozřejmě rádi zvýšili, ale to souvisí s celkovým image naší strany - m.j. větší švih a mladé tváře mezi těmi co reprezentují stranu.. A nebát se některých témat, které spíše konzervastivnější seniory nezajímají.

Nositele tohoto onlazení je třeba hledat - a  tady je přiopuštím trochu problém. Máme asi tisíc mladých členů strany, ale organizovanjší k nějaké soustavbné čionnosti  je jen část a to ta spíše soustředěná v nějaké leviocopvé občanské organizaci na ideologii. Přeceňování ideologických otázek bez vazby na realitu ovšem zesiluje sektářské tendence, kterými levice chronicky trpí. Dát mladým šanci, a také jisté perspektivy, je pro stranickou strukturu jakou má KSČM životně důležité - ale bez těhle sektářských excesů.

Mylsím, že je lépe oslovovat mladé přes jejich vrstevníky a to vizemi budoucnosti a ne spory o minulost. Ale to je názor člověka, který z mladého věku (když jsem v KSČM začínal bylo mi 28 let se již posunul do věku středňáků. Takže nechci mentorovat. osobně jsme kolemseb maldé měl - v aparátu strany, jako psoalnecké asistenty.  jen dodávám, že je lepší když mladý člověk nedělá profesionálně poltiku hend po škole, ale atyk pozná o čem je život. Mladí straničtí byrokraté myslím není to co zrivna hledáme.