ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

05.11.2010 18:03:00 - student

Každé vychýlení podpory vede nakonec k nerovnováze na trhu

Dobrý večer, všiml jsem asi, že jste odpovídal někomu na dotaz o fotovoltaice. Chci se zeptat, nehrozí nám podobné štrapáce třeba při přílišném vysazování dřeva na výrobu elektřiny nebo osázení lánů za účelem výroby biopaliva?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.11.2010 15:11:18 - Mgr. Pavel Drobil
Samozřejmě, že každé extrémní vychýlení podpory některého zdroje energie vede nakonec k nerovnováze na trhu a spekulativnímu jednání. To je jeden z důvodů, proč by politici měli trvat na tom, aby každý takovýto zdroj energie - například biomasa - byl využíván co nejhospodárněji a ve zdrojích, které zaručí vysokou účinnost využití, ale s rozumnou mírou podpory.

Pokud jde o biopaliva a pěstování řepky, tak i sama EK je v poslední době v otázce biopaliv opatrná. Např. poslední publikovaná studie z pondělí 8. listopadu (Institute for European Environmental Policy)  upozorňuje na to, že naplnění závazků týkajících se biopaliv může mít negativní dopad na životní prostředí. A  vysoké cíle pak mohou být ve svém důsledku kontraproduktivní.